Aika verenluovutukseen on varattu ja olet ehkä jo matkalla Veripalveluun, kun iskee jännitys: mitä seuraavaksi tapahtuu? Minusta tuli heinäkuussa verenluovuttaja ja kerron tässä lyhyesti, mitä aloittelijan kannattaa verenluovutuksesta odottaa!

Veripalvelussa odottaa ensimmäisenä hoitajan alkuhaastattelu. Haastattelussa käydään läpi henkilötietoja ja terveyskyselyä sekä varmistetaan hemoglobiiniarvoa mittaamalla, että henkilön on mahdollista luovuttaa verta. Verenluovutus syö kehon rautavarastoa, mutta tästä ei kannata huolestua: Veripalvelusta saa mukaan rautakuurin, jolla rauta-arvot saa nostettua takaisin normaalille tasolle.

Luovutuspisteelle siirrytään yhdessä hoitajan kanssa, ja siellä minua odotti mukava penkki ja tv:stä tuleva Tokion Olympialaisten voimistelukilpailu. Hoitaja teki alkuvalmistelut ja juttelimme vielä hetken, ennen kuin hän laittoi neulan kyynärtaipeeseeni. Entisenä neulakammoisena oli todella helpottavaa huomata, ettei verenluovutus tunnukaan missään! Verenluovutuksen kesto on 5–10 minuuttia ja sen aikana saa vaikkapa kuunnella musiikkia, katsoa tv:tä tai jutella hoitajan kanssa.

Jos verenluovutus sujuu odotetusti, verta kerätään 480 millilitraa. Kun neula on otettu pois, kyynärtaive sidotaan sideharsolla ja verenluovuttaja saa joko pötkötellä hetken penkillä tai mennä suoraan kahvioon välipalalle. Syöminen kannattaa: jos mahdollinen heikko olo ei mene odottamalla ohi, sen saa todennäköisesti selätettyä syömällä. Kahvion valikoima on monipuolinen ja kokonaan ilmainen!

Aivan päällimmäisenä mieleeni jäi, kun minulle huikattiin lähtiessäni ”kiitos, kun pelastit kolme ihmistä!” Yhdeltä verenluovuttajalta kerätään punasoluja, verihiutaleita ja plasmaa, jotka menevät kaikki eri potilaiden hoitoon. Luovutetulla verellä voidaan auttaa esimerkiksi synnyttäjiä, leikkauspotilaita ja syöpäsairaita. Veren luovuttaminen tosiaan on helpoimpia konkreettisia tapoja pelastaa henkiä: minun 10 minuuttiani voi antaa kolmelle koko loppuelämän.

Luovuta verta partiovasemmalla

Plasmapartio on Lounais-Suomen Partiopiirin oma VeriRyhmä. VeriRyhmän jäsenet keräävät yhteistä luovutussaldoa ja ryhmiä palkitaan vuosittaisilla kunniakirjoilla ja palkintoarvonnoilla.

Vuonna 2020 Plasmapartio sai Platinakunniakirjan 138 verenluovutuskerralla. Piirimme auttoi siis yli 1200:a sairaalapotilasta! Osallistu Plasmapartion tämän vuoden saldoon mainitsemalla verenluovutusilmoittautumisesi yhteydessä, että olet Plasmapartion jäsen.

Voit perustaa myös oman VeriRyhmäsi osoitteessa veripalvelu.fi/ryhmat. VeriRyhmä voi olla vaikkapa kaveriporukan, harrastusseuran tai työpaikan yhteinen.