Repolainen-jäsenlehti

Anna palautetta lehdestä! Kerro toimitukselle mikä on hyvää, missä voisi petrata. Juttuvinkitkin ovat tervetulleita.

Anna palautetta Repolaisesta

Repolainen on Lounais-Suomen Partiopiirin jäsenlehti.  Lehden päätoimittaja on Lauri Höyssä (Mustavuoren Sissit) ja sen toimittamisesta vastaa piirin toimitusjaosto.

Repolainen ilmestyy neljä kertaa vuodessa. Lehti jaetaan kaikille piirin ykkösjäsenmaksun maksaneille. 

Repolainen julkaisee mielellään sivuillaan ajankohtaisia ja alueellisia juttuja ja uutisia, lukijapostia, kommentteja ja mielipide­kirjoituksia. Juttuvinkitkin ovat tervetulleita. Lehti toki varaa itselleen oikeuden valita julkaistavat kirjoitukset ja tarvittaessa lyhentää saamiaan tekstejä. Lehden toimituksen tavoittaa osoitteesta repolainen@partio.fi.

Repolaisen lopussa julkaistaan partioaiheisia ilmoituksia.

Ilmoitustila on hyvä varata heti, kun tietää ilmoittamisen tarpeesta. Näin voidaan varmistaa, että ilmoitukselle tilaa löytyy. Ilmoitusaineistot tulee toimittaa lehteen aineistopäivään mennessä. Aineistopäivän jälkeen toimitettujen aineistojen julkaisemista ei voida taata.

Ilmoituksista voi sopia lehden toimitussihteerin kanssa, satu-maija.kaunisto@partio.fi, 050 312 9428.

Muut ilmoitukset

Repolaisessa julkaistaan myös maksullisia ilmoituksia. Ilmoittamisesta ja hinnoista on sovittava etukäteen toimitussihteerin tai piirin toiminnanjohtajan, Mari Kousa-Kuusiston, mari.kousa-kuusisto@partio.fi, 045 630 7532, kanssa. Ilmoitusaineistot on toimitettava aineistopäivään mennessä.

Ilmoituskoot (leveys x korkeus)

koko sivun ilmoitus 154 x 224 mm
takakansi, 176 x 190 mm + 3 mm leikkausvarat, sovittava etukäteen, ks. alla
puoli sivua, pysty 75 x 224 mm
puoli sivua, vaaka 154 x 110 mm
1/4 sivu (vain pysty) 75 x 110 mm
1/8 sivu (vain vaaka) 75 x 53 mm

Poikkeuksista sovitaan etukäteen

Muun kuin edellä mainitun kokoisista ilmoituksista tulee sopia etukäteen lehden toimitussihteerin kanssa, satu-maija.kaunisto@partio.fi, 050 312 9428.

Erikoistapauksessa koko sivun ilmoitus voidaan tehdä koko sivun kokoiseksi, reunoihin asti. Tällöin ilmoitusaineistossa pitää olla kaikilla reunoilla 3 mm:n leikkausvarat. Koko sivun koko on leikattuna 176 x 250 mm, aineiston koko leikkausvaroin 182 x 256 mm.

Takasivun ilmoitus on varattava etukäteen.  Takasivulle tulee ilmoituksen yläpuolelle lehden logo ja postin osoitepainatukset. Takasivun ilmoituksen koko on 176 x 190 mm + 3 mm leikkausvarat.

Ilmoitusaineistojen toimittaminen

Ilmoitusaineistot toimitetaan sähköpostina osoitteeseen repolainen@partio.fi. Muista toimitustavoista tulee sopia etukäteen lehden toimitussihteerin kanssa, satu-maija.kaunisto@partio.fi, 050 312 9428.

Painovalmiit aineistot toimitetaan mieluiten pdf-tiedostona, jossa kaikki fontit on sisällytettynä tai muunnettu poluiksi, värit ovat cmyk-muotoisia ja kuvien resoluutio on julkaisukoossa 300 dpi.

Taitettavan aineiston tekstit toimitetaan txt-, rtf- tai doc-muodossa ja kuvat erillisinä kuvatiedostoina, jpeg-, tiff, eps- tai pdf-muodossa. Kysy tarvittaessa neuvoa toimitussihteeriltä.

Mediakortti 2024

Aineistopäivä

Repolaisella on aineistopäivä (deadline, dl) eli viimeinen aineiston jättöpäivä, johon mennessä jutun on oltava lehden toimituksessa (repolainen@partio.fi). Aineistopäivän jälkeen toimitettua aineistoa ei ehkä julkaista kyseisessä lehdessä, vaan se siirtyy seuraavaan lehteen tai jää kokonaan julkaisematta. Jos olet varannut tilan Repolaisesta etukäteen, tulee materiaali toimittaa myös aineiston jättöpäivään mennessä.

Aineistopäivät löytyvät tältä sivulta ylempää.

Aineiston toimitus

Jutut tulee toimittaa sähköisessä muodossa joko sähköpostitse liitetiedostona. Toimita aineisto ensisijaisesti sille toimituskunnan jäsenelle, joka jutun on sinulta pyytänyt tai lehden toimitussihteerille (repolainen@partio.fi). Toimita teksti ja kuvat omina tiedostoinaan, älä liitä kuvia tekstitiedostoon.

Tekstin muoto

Jutun tulee olla muotoilematonta (ei lihavointeja, sisennyksiä tms.) suoraa tekstiä, jossa on kappalejako tehty ja joka sisältää iskevän otsikon, ingressin eli artikkelin tiivistävän lyhyen johdantokappaleen (70–200 merkkiä), väliotsikot sekä kuvatekstit. Sinä tunnet juttusi parhaiten, älä jätä sitä kesken. Toimituksen on lähes mahdotonta keksiä kuviin kuvatekstejä tai juttuihin iskeviä väliotsikoita.

Jutut tulee ennen lähettämistä oikolukea sekä itse että tekstinkäsittelyohjelman oikolukutoiminnon avulla. Anna juttu myös jonkun toisen luettavaksi ja kommentoitavaksi ennen sen lähettämistä toimitukselle.

Kirjoita juttuun kirjoittajan nimi ja lippukunta sekä jutun yhteyteen tulevien kuvien kuvaajien nimet.

Tekstin sopiva tallennusmuoto on joko RichText-muoto (rtf), Word-dokumentti (doc, docx) tai tekstitiedosto (txt).

Kuvitus

Ideoi juttusi kuvitusta jo ennen jutun kirjoittamista. Tarvittaessa pyydä kuvitusta tai kuvitusapua toimitusjaostolta tai tutulta piirtäjältä tai kamerankäyttelijältä.

Toimita jutun yhteydessä 1–3 juttuun harkiten valikoitua, hyvälaatuista kuvituskuvaa. Toimita kuvat erillisinä, alkuperäisinä kuvatiedostoina. Älä liitä kuvia tekstitiedostoon.

Digikameralla otetut kuvat on parasta toimittaa sellaisinaan, muokkaamattomina. Tällöin niiden laatu pysyy mahdollisimman hyvänä. Suuret kuvatiedostot on kätevintä tallentaa nettiin, jotta niitä ei tarvitse lähettää sähköpostina, vaan voi ainoastaan ilmoittaa osoitteen, josta kuvat voi ladata.

Panosta kuvateksteihin. Kuvatekstit luetaan aina. Kirjoita kuvatekstit samaan tiedostoon jutun kanssa.

Paras kuvaformaatti on tiff, mutta myös laadukas jpg tai piirroksissa gif ja eps käyvät. Kuvan koon tulisi olla 1 024×768 pikseliä tai suurempi. Resoluution tulee lopullisessa koossa olla vähintään 300 pistettä/tuuma (dpi). Koko sivun kokoisen kuvan mitat ovat noin 2200 x 3100 pikseliä, eli noin 6 megapikseliä.

Tekijänoikeudet

Jos käytät jutussasi jonkun muun kuin itsesi tuottamaa aineistoa, pyydä lupa julkaisua varten tekstin kirjoittajalta, kuvan ottajalta tai piirtäjältä. Materiaalia (sarjakuvahahmoja, logoja, karttoja yms.), jonka tekijältä/oikeudenhaltijalta ei ole saatu lupaa julkaisemiseen, ei saa käyttää.

Merkkimäärät

Ingressi eli johtokappale:

  • 70–200 merkkiä. Liian pitkä ingressi on raskas, eikä houkuttele lukemaan. Tiivistä.

Aukeaman kokoinen juttu:

  • aina yksi tai kaksi hyvälaatuista kuvaa mukana.
  • yhdellä isolla kuvalla 3000–3500 merkkiä välilyönteineen. Huom! Merkkimäärä sisältää kaikki sivulla olevat tekstit; otsikon, ingressin, jutun ja mahdolliset nostolaatikkoteksti.
  • kahdella kuvalla 2800–3000 merkkiä välilyönteineen. Huom! Merkkimäärä sisältää kaikki sivulla olevat tekstit; otsikon, ingressin, jutun ja mahdolliset nostolaatikkoteksti.

Yksisivuinen juttu:

  • ilman kuvaa 2000 merkkiä välilyönteineen. Jos kuvaa ei ole, kannattaa miettiä joku nosto tekstistä tai nostolaatikko elävöittämään taittoa.
  • yhdellä kuvalla 1800–2000 merkkiä välilyönteineen. Huom! Merkkimäärä sisältää kaikki sivulla olevat tekstit; otsikon, ingressin, jutun ja mahdolliset nostolaatikkoteksti.
  • yhdellä kuvalla ja yhdellä nostotekstilaatikolla 1500–1800 merkkiä välilyönteineen. Huom! Merkkimäärä sisältää kaikki sivulla olevat tekstit; otsikon, ingressin, jutun ja mahdolliset nostolaatikkoteksti.

Merkkimäärän voi tarkistaa tekstinkäsittelyohjelman tilastotiedoista tai valikosta ”työkalut/rakenne” (Word).

Lehti varaa itselleen oikeuden tarvittaessa lyhentää saamiaan tekstejä.

Tarkistuslista

Ennen jutun lähettämistä voit tarkistaa tästä, onko kaikki tarpeellinen tehtynä:

1) kuvitus: juttuun on 3–6 kuvaa erillisinä kuvatiedostoina

2) kuvatekstit: kaikkiin kuviin on kuvatekstit

3) tekijätiedot: jutun ja kuvitusten tekijöiden tiedot löytyvät jutun yhteydestä

4) jutun tekstit:

– teksti on oikean pituinen

– teksti on oikoluettu

– juttu sisältää pääotsikon, ingressin, kappalejaon ja väliotsikot

5) Lähetän jutun ajoissa ja oikeaan paikkaan:

– ennen aineistopäivää

– sille toimituksen jäsenelle, joka jutun on pyytänyt.

Uusin Repolainen 2 / 2024:

Repolainen 2 / 2024

Vanhoja Repolaisia pääsee lukemaan Jemmasta

Yhteystiedot

Repolainen
Lounais-Suomen Partiopiiri ry
Läntinen Pitkäkatu 13
20100 Turku
puh. 050 312 9428
repolainen@partio.fi