Betlehemin Rauhantuli

Mikä on Betlehemin Rauhantuli?

Jo yli tuhat vuotta on ikuinen tuli palanut Betlehemissä, Jeesuksen syntymäpaikalle rakennetussa kirkossa. Halki Euroopan kulkeva Betlehemin Rauhantuli on perinne, joka sai alkunsa vuonna 1986. Siitä lähtien on itävaltalainen lapsi noutanut liekin Jeesuksen syntymäpaikalta ja lähettänyt sen matkaan. Eri maiden partiolaiset ovat vuodesta 1988 alkaen ottaneet perinteekseen Rauhantulen kuljetuksen joulunaikana kirkkoihin, vanhustentaloihin, päiväkoteihin, kouluihin, sairaaloihin, vankiloihin, myyjäisiin, lippukuntien joulujuhliin ja erilaisiin tapahtumiin muistuttamaan rauhan tärkeydestä. Rauhan ja valon liekillä on paikkansa myös yksittäisten ihmisten kodeissa. Sen viesti ylittää kansallisuuksien, uskontojen ja poliittisten vakaumusten rajat. Liekin vastaanottajan ei tarvitse olla partiolainen, vilpitön halu vastaanottaa viesti riittää.

Useana vuonna Rauhantuli on matkannut partiolaisten saattamana yli 30 Euroopan maahan sekä lentoyhtiöiden avustuksella Yhdysvaltoihin ja Kanadaan. Suomeen Rauhantuli tulee Ruotsin kiltapartiolaisilta. Liekki saapuu Suomeen Finnlinesin aluksella usein marras-joulukuun vaihteessa. Rauhantulen saapumista Suomeen ja sen matkaan saattamista organisoivat Lounais-Suomen Partiopiirin Kansainvälinen ja Partioaatteellinen jaosto sekä Suomen Pyhän Yrjänän Partiokillat. Rauhantuli leviää ympäri Suomea partiolaisten,  kiltapartiolaisten, seurakunnan partiotyöntekijöiden (sepot) kuljettamana ja jakamana. Betlehemin Rauhantulta voivat kuljettaa ja jakaa myös ei partiolaiset. Betlehemin Rauhantulen ovat vuosien varrella vastaanottaneet useat maailman johtajat ja merkkihenkilöt, kuten esimerkiksi valtioiden päämiehet ja paavi. Tukholmassa liekin vastaanottaa kuningas Kaarle XVI Kustaa, joka itsekin on partiolainen. Rauhan viesti on saatettu Kosovon sekä Afganistanin rauhanturvaajille ja New Yorkissa 9/11 Ground Zero -paikalle. Suomessa tulen ovat vastaanottaneet mm. arkkipiispa ja eri hiippakuntien piispat.

Betlehemin Rauhantulen jakaminen

Betlehemin Rauhantulta ei ole tarkoitus pitää salassa itsellä, vaan jakaa eteenpäin, jotta mahdollisimman moni pääsee osalliseksi liekin sanomasta. Rauhantulta ei tuoda sinulle kotiovella, vaan sinun tulee olla itse aktiivinen rauhantulen saamiseksi. Voit osallistua liekin jakamiseen monella eri tavalla.

Betlehemin Rauhantulen kuljettaja

Betlehemin Rauhan kuljettaja kuljettaa liekkiä sovitun matkan. Tarkoitus ei ole, että kukaan joutuisi ajelemaan yksinään ympäri Suomea. Toivottavaa olisi, että mahdollisimman monet olisivat valmiita kuljettamaan tulta edes pienen matkan lyhdystä lyhtyyn ja liekistä liekkiin. Näin Rauhantuli saadaan levitettyä mahdollisimman nopeasti mahdollisimman laajalle Suomeen. Betlehemin Rauhantulen Facebook-ryhmästä voit selvittää mihin asti Rauhantuli on jo liikkunut, ja mistä sen voisit itsellesi hakea. Kerrothan samassa ryhmässä myös sen, mihin sinä tulen kuljetat.

Liekin-/tulenvartija

Liekinvartija pitää saamaansa Betlehemin Rauhantulta esillä esim. omassa pihassaan, josta tulta on jokaisen mahdollisuus tulla hakemaan. Tulen vartija pitää tulta ”hengissä” itselleen parhaaksi sopivan ajan. Tuli voi olla itsellä, ystävän pihassa tai missä vaan, missä tuli saa palaa lyhdyssä, sitä voi vapaasti hakea ja jossa joku huolehtii turvallisuudesta ja siitä, että liekki ei sammu. Kun tuli on vapaasti haettavissa, ei sen vieressä tarvitse päivystää, vaan ihmiset voivat hakea sen omatoimisesti.

Vinkkejä:

  • Käytännöllisintä on, että tuli palaa lyhdyssä, josta sivun saa avattua oven lailla. Lyhdyissä, jossa katto avataan, on suurempi tulen sammumisen riski. Pohjasta auki ruuvattavat mallit ovat hankalia käsitellä. Myrskylyhtyä kaikki eivät osaa avata.
  • Hautakynttilöistä parhaaksi on koettu 2-4 vrk palava öljykynttilä. Mikäli kynttilä palaa kauemmin, on sitä vaikea jakaa korkeutensa vuoksi.
  • Monet pitävät hyödyllisenä, että Rauhantuli palaa useammassa lyhdyssä, jossa on eri aikaan sytytettyjä kynttilöitä. Jos yksi sammuu, on varakynttilä vielä olemassa.
  • Laitathan Rauhantulen viereen varmuuden vuoksi esim. tuohuksen, jolla tulen saa siirrettyä. Tulitikulla siirrettäessä liekki saattaa sammua. Kruunukynttilä on liian paksu, jos tuli palaa hautakynttilässä ja se on palanut jo jonkin aikaa.
  • Joidenkin mielestä on mukavaa, että Rauhantulen vieressä on pieni kosteudelta suojassa oleva info-lappu, jossa kerrotaan esim. että tässä palaa Betlehemin Rauhantuli. Jotkut ovat myös kopioineet tulen viereen Yhteispohjoismaisen rauhanviestin. Info-lapussa voi myös kertoa, että tuli palaa tässä esim. 1.12.-6.1., jotta ihmiset tietävät, mihin asti tulta voi hakea. Tämä sama tieto kannattaa kertoa myös Betlehemin Rauhantulen Facebook-ryhmässä.

Liekin-/tulenjakaja

Tulenjakajana jaat Betlehemin Rauhantulta eteenpäin erilaisissa tilaisuuksissa ja tapahtumissa tai viet vaikka palvelutaloon tai lippukunnan joulujuhlaan tervehdykseksi. Tulta on helpoin jakaa kynttilälyhdystä, josta sivun saa auki. Mikäli kynttilälyhty on kovin pieni, saattaa se lämmetä niin paljon, että kantokahva polttaa kättä. Myös päältä auki olevat lyhdyt ovat vaikeita kannettavia, koska kynttilä lämmittää kättä.

Sovi Betlehemin Rauhantulen viemisestä aina etukäteen tilaisuuden vastuuhenkilön kanssa. Huomioithan, että esim. moniin hoitolaitoksiin avotulen vieminen on kiellettyä. Voisiko sen silloin viedä pihalle lyhtyyn palamaan? Kirkkoihin ei välttämättä saa viedä myrskylyhtyjä, joten silloin lyhty ja kynttilä ovat oikea vaihtoehto.

Yritäthän jakaa tietoa Betlehemin Rauhantulen saapumisesta etukäteen, jotta esim. tilaisuuteen saapujat voisivat ottaa oman lyhdyn ja kynttilän mukaan ja jatkaa näin Rauhantulen levittämistä.

Kun jaat tulta eteenpäin, joko erilaisissa tilaisuuksissa tai yksityishenkilöille, muistathan ilmoittaa Rauhantulen perimmäisen tarkoituksen ja kertoa, että partiolaiset ympäri maailmaa kuljettavat tätä samaa Betlehemistä haettua tulta. Rauhantulen mukana kulkee yhteispohjoismainen rauhanviesti. Tämä viesti on ainoa virallinen viesti tulen mukana ja olisi toivottavaa, että tämä vuosittain vaihtuva viesti aina tulen mukana toimitettaisiin. Yhteispohjoismaisen rauhanviestin löydät Lounais-Suomen Partiopiirin Betlehemin Rauhantuli-sivuilta. Tulesta voi toki kertoa omin sanoin ja niin usein tehdäänkin.

Tulta ei ole tapahtumien jälkeen tarkoitus sammuttaa, vaan jättää palamaan tai ainakin jakaa eteenpäin. Jotta ihmiset ymmärtävät, että tuli on ikuinen ja siirtyy ihan oikeasti sammumattomana eteenpäin, ei ole hyväksi, että tuli sammutetaan yleisön läsnä ollessa. Mikäli tuli ei voi jäädä palamaan tilaisuuden paikalle, niin otathan sen itsellesi säilytettäväksi. Tulta voi jakaa useassa eri tilaisuudessa ja voit toimia tilaisuuksien välillä liekinvartijana.

Betlehemin Rauhantulen kuljettaminen

Betlehemin Rauhantulen kuljettamisessa on noudatettava erityistä varovaisuutta. Rauhantulta ei saa kuljettaa julkisissa kulkuneuvoissa. Kuljetettaessa tulta autolla, on suositeltavaa, että mukana on kuljettajan lisäksi myös toinen henkilö. Kuljetettaessa tulta myrskylyhdyssä tulee auton tuuletuksesta ajon aikana huolehtia eritysien hyvin. Suosittelemme sammutuspeitteen (ja jauhesammuttimen) pitämistä autossa tulen läheisyydessä.

Vuosien varrella hyväksi havaittuja kuljetusastioita ovat

  • Kynttilälyhty, jossa tuli palaa hautakynttilässä. Kynttilälyhty on autossa etupenkin jalkatilassa metallisessa vadissa tai ämpärissä hiekalla tuettuna.
  • Metalliämpärissä pidettävä myrskylyhty auton takapenkillä tuettuna suoraksi lasten turvaistuimeen.
  • Metallinen kannellinen kuljetukseen suunniteltu astia, jossa kannessa aukko happea varten. 

Tietoa

Erilaista materiaalia Betlehemin Rauhantulesta löydät mm. Lounais-Suomen Partiopiirin sivuilta ja piirin eri somekanavista. Historian siipien havinaan voit käydä tutustumassa osoitteessa betleheminrauhantuli.blogspot.com. Ajankohtaista tietoa löydät Betlehemin Rauhantulen omasta Facebook-ryhmästä Betlehemin Rauhantuli/ Fredljuset från Betlehem.

Tiedottaminen

Betlehemin Rauhantulesta voi tiedottaa vapaasti erilaisissa medioissa (esim. televisio, radio, some, lehdet). Tiedotettaessa on mainittava mikä on Betlehemin Rauhantulen merkitys ja mistä rauhantuli saapuu Suomeen (esim. Ruotsin kiltapartiolaiset lähettävät Betlehemistä haetun ja Euroopan halki kulkeneen Betlehemin Rauhantulen Finnlinesin aluksella yli pimeän Itämeren. Rauhantulta ovat Suomessa vastassa Lounais-Suomen Partiopiirin Kansainvälisen ja partioaatteellisen jaoston edustajat. Rauhan ja valon viesti kulkee halki Suomen partiolaisten ja kiltapartiolaisten kuljettamana). Muistathan merkitä tiedotteisiin ja Facebook-päivityksiin aina myös kuvaajan nimen ja varmistaa kuvassa näkyviltä henkilöiltä kuvausluvat. Betlehemin Rauhantulen Facebook-sivuille toivotaan mahdollisimman kattavaa materiaalia Rauhantulen liikkeistä Suomessa.

Sopivat # yleisten partio- ja piirien # lisäksi ovat:

#betleheminrauhantuli                             #rauhantuli
#fredljusetfrånbetlehem                           #BRT

Rauhantulta on Suomessa vuosien saatossa jaettu ja tuotu esille mm.

  • Lippukunnan joulu- ja puurojuhlissa, Lucia-juhlissa, Vanhusten kerhoissa, koulujen ja kerhojen joulujuhlissa
  • Aineettomana joulutervehdyksenä ystäville, seurakuntien luottamushenkilöille, PJ-kurssilaisille, viety läheisten haudoille
  • Myyjäisissä ja kävelykadulla, samalla, kun on laulettu ohikulkijoille joululauluja
  • Kauneimmissa joululauluissa, Partiolaisten kauneimmissa joululauluissa
  • Sytyttämällä sankarihaudan kynttilät itsenäisyyspäivänä Rauhantulella, Itsenäisyyspäivän kirkoissa ja lyhtykulkueissa
  • Jouluaatonhartauksissa, Hoosianna-kirkoissa, jouluyön messuissa, Sytytetty alttarikynttilät Pieni liekki-laulun soidessa, metsäkirkoissa, kehitysvammaisten kirkoissa ja hartauksissa, Ekumeeninen joulu-tilaisuudessa
  • Viety tervehdyksenä arkkipiispalle ja muille piispoille

Kiitos sinulle, kun olet mukana jakamassa jotain suurta!

Tekstin on koostanut Rauhantuli-tiimi L-SP:n Kansainväisestä ja Partioaatteellisesta jaostosta ja Suomen Pyhän Yrjänän Partiokilloista.

Kuvat ovat KV-Paatin kuva-arkistosta.

Teksti on koostettu Betlehemin Rauhantulen Facebook-sivuilta, blogista, partiokiltojen ja L-SP:n kotisivuilla aiemmin julkaistuista teksteistä.