Aikuisena partioon

Partion voit aloittaa aikuisenakin!

Partio on mukaansatempaava harrastus myös aikuiselle. Et tarvitse partion aloittamiseen aikaisempaa partiokokemusta. Partiossa pääset kehittämään aivan uusia puolia itsestäsi ja samalla saat hyvää vastapainoa työelämälle. Tutustut uusiin ihmisiin, pääset kokemaan ja oppimaan uutta, pitämään hauskaa ja olemaan samalla iso apu ja ilo monen lapsen ja nuoren elämässä.

Partio on joustava harrastus, jonka voit muovata itsellesi sopivaksi ja omannäköiseksi. Voit itse määritellä kuinka paljon tahdot antaa aikaasi partiolle ja mitä haluat partiossa tehdä. Partiossa on lukematon määrä erilaisia vapaaehtoistehtäviä eli pestejä – ja millaista pestiä ei vielä ole, sellainen pystytään kyllä keksimään. Kaikesta avusta on hyötyä!

Mitä kaikkea voit tehdä?

Partiotoiminta on pääosin paikallisissa lippukunnissa vapaaehtoisvoimin järjestettyä viikkotoimintaa, viikonloppuretkiä ja leirejä.
Toiminta on suunnattu lapsille ja varhaisnuorille, mutta mukaan tarvitaan aikuisia. Aikuisella tarkoitetaan partiossa yli 22-vuotiasta, eikä yläikärajaa ole.

Viikkotoiminnassa johdat ryhmää tai toimit apuna ohjelman suunnittelussa ja järjestämisessä. Voit auttaa esimerkiksi 7–9 -vuotiaita sudenpentuja oppimaan partiotoiminnan alkeita tai 10–12  -vuotiaita seikkailijoita syventymään retkeilytaitoihin. Myös tätä vanhemmat nuoret partiolaiset ja partioryhmät tarvitsevat tukea ja apua tehtävissään.

Erilaisissa projekteissa pääset tekemään ryhmässä ja oppimaan uutta. Projektit voivat liittyä retkiin, leireihin tai esimerkiksi lippukunnan varainkeruuseen.
Oletko aina halunnut kokeilla vaikkapa viestintää tai markkinointia? Haluaisitko osallistua ulkomaanleirille tai olla mukana suunnittelemassa suuren osallistujamäärän tapahtumaa alusta loppuun?

Voit tuoda mukaan oman erityisosaamisesi ammatistasi tai muista harrastuksistasi. Osaatko valokuvata tai onko sinulla silmää erilaisten kampanjoiden suunnitteluun? Oletko kokenut eränkävijä, innokas ruuanlaittaja tai haka taloudessa ja yhdistyksen pyörittämisessä?
Pienikin apu on tarpeen. Voit esimerkiksi auttaa kuljettamalla tavaroita tai partiolaisia leirille. Kysy paikalliselta lippukunnalta, millaista apua he tarvitsevat, ja ilmoittaudu aluksi vaikka väliaikaiseksi avuksi.

Kattava koulutusjärjestelmä

Sinun ei tarvitse osata kaikkea toimintaan tullessasi, sillä partiossa on kattava koulutusjärjestelmä. Koulutusta löytyy esimerkiksi ryhmänjohtamiseen, nuorten kanssa toimimiseen sekä erä- tai ensiaputaitoihin ja moniin muihin asioihin. Eikä partiossa oppiminen ole pelkkää teoriaa, vaan pääset paljon oppimaan itse kokeilemalla ja tekemällä, muiden tuella. Partiossa saamasi koulutus ja kokemus vapaaehtoistyöstä ovat myös loistava lisä ansioluetteloosi.

Aloittaessasi partion, voit suorittaa verkossa Tervetuloa partioon -koulutuksen. Tervetuloa partioon -koulutuksessa aikuisena harrastuksen aloittavat saavat perustiedot partiosta kätevästi yhdessä paketissa.

Miten mukaan partioon aikuisena?

Ota yhteyttä lähialueesi partion paikallisyhdistykseen, eli lippukuntaan. Useimmiten lippukunnanjohtaja on paras yhteyshenkilö. Kerro rohkeasti, minkälaisia toiveita sinulla on harrastuksen ja vapaaehtoistyön suhteen. Lippukuntahaku auttaa sinua löytämään oman paikkakuntasi partiolaiset.

Myös partiopiiri voi auttaa sinua löytämään sopivan lippukunnan ja tehtävän. Lisätietoa partiotoimistosta partiotoimisto.lsp@partio.fi tai 050 312 9420. Kannattaa myös katsoa keskusjärjestön ja piirin avoimet pestit eli vapaaehtoistehtävät. Osaan pesteistä ei tarvita aikaisempaa partiokokemusta ja valinnan varaa on vaikka kuinka paljon!

10 syytä liittyä partioon aikuisena!

  • Tutustut uusiin ihmisiin.
  • Opit uusia taitoja ja asioita.
  • Voit ryhtyä meripartiolaiseksi tai erikoistua erätaitoihin.
  • Voit paistaa räiskäleitä nuotiolla.
  • Saat mielekkään vapaaehtoistyön.
  • Mahdollistat lasten ja nuorten harrastuksen.
  • Saat uusia ystäviä.
  • Voit osallistua suurleireille.
  • Kuulut isoon, maailmanlaajuiseen yhteisöön.
  • Päädyt tekemään asioita, joita et olisi ennen uskonut tekeväsi.