Lounais-Suomen Partiopiirin talvileiri Kuura lähestyy jo kovaa vauhtia! Elämme jo marraskuuta, mikä tarkoittaa sitä, että voimme lakaista syksyn ovimaton alle. Saamme alkaa valmistautua ottamaan vastaan joulun, ja mikä parasta – itse talven! Talviretkeilyn hienous piilee lumisissa maisemissa ja narskuvissa askeleissa puuterilumella. Pakkasen puolelle kipuavat yöt, huurteinen hengitys sekä luonnon tuoma rauha ja nuotiolla nautitut nokipannukahvit makkaran tai tikkupullan kanssa kruunaavat aina kokonaisuuden.

Kuinka talviretkelle sitten kannattaisi pukeutua? Otetaan siitä yhdessä selvää!

Kerrospukeutuminen on se juttu

Kerrospukeutuminen on yksi keskeisimmistä osa-alueista talviretkeilyyn varustautumisesta. Tämän tyyppisellä pukeutumisella tarkoitetaan useiden vaatekerrastojen käyttöä yhtäaikaisesti, jonka pääasiallisena tavoitteena on suojata sääolosuhteilta, huolehtia kosteuden siirrosta sekä pitää yllä lämmöneristystä. Kerrospukeutuminen on jaettu kolmeen eri vaiheeseen. Järjestys alkaa luonnollisesti ensimmäisestä kerroksesta, eli alusvaatekerrastosta. Kannattaa pakata rinkkaan mukaan riittävästi alusvaatteita sekä kosteutta siirtäviä ja lämmittäviä kerrastoja.

Kuva: Veeti Nurmi

Toisen kerroksen pukeutumisessa tutustumme välivaatteisiin, joiden tehtävänä on eristää kerros. Tämä kerros huolehtii lämmöneristyksestä ja auttaa retkeilijän kehoa pysymään lämpimänä kylmissä olosuhteissa. Pakkaa mukaasi riittävästi mukavia villapaitoja ja fleecepaitoja. Mikäli rinkasta löytyy vielä tilaa, voit ottaa mukaasi myös untuvatakin.

Kolmas eli viimeinen kerros koostuu ulkokerroksesta, ja tämän kerroksen vaatteita mukaan pakatessasi kannattaa ottaa huomioon se, että kysymyksessä ovat säänkestävät vaatteet. Suojaa itsesi lumelta, kovalta tuulelta, sateilta tai muilta vaihtelevilta sääolosuhteilta. Vedenpitävät takit, housut ja haalarit ovat paras mahdollinen valinta uloimmaksi kerrokseksi.

Jalat lämpiminä ja kuivina

Entä millaiset kengät valitsisin mukaan Kuuralle? Jos mukaan tarttuu huonot kengät, voi leirinautinto karata harakoille. Valitse mukaasi omaan jalkaasi sopivat kengät, jotka tuovat mukavuutta ja toimivat vaivattomasti jäisessä sekä lumisessa maastossa. Valitse korkeavartiset kengät, joista löytyy lämpövuori sisältä. Näin jalkasi pysyvät lämpiminä kovassakin pakkasessa! Mikäli kengät ovat vielä vedenpitävät, suojaa se vielä entisestään jalkoja mahdolliselta paleltumiselta. Kenkien kannattaa olla tarpeeksi väljät, jotta sisään mahtuvat paksut sukat ja tilaa jää vielä ilmallekin. Hieman väljä jalkine on liian pientä lämpimämpi.

Talvileirille on hyvä pakata myös mukaan tarpeeksi asusteita: pipoja, kaulahuiveja, kaulureita sekä käsineitä, joiden sisällä sormet pääsevät liikkumaan. Käsineitä mukaan valitessasi ota huomioon jälleen mahdollinen vedenpitävyys sekä lämmöneristys. Yöksi kannattaa olla varattuna eri pipo kuin mitä käyttää päivällä. Kuiva pipo lämmittää yön pimeinä tunteina.

Lämpöisenä läpi yön

Ehkä kaikkein olennaisimmat asia heti pukeutumisen jälkeen ovat makuupussi ja makuualusta. Kun valitset mukaasi makuupussia, niin pakkaa varusteisiin mukaan talviretkeilyn standardit täyttävä talvimakuupussi sekä eristyskykyinen makuualusta. Oikein valittu makuupussi- ja alusta takaavat mukavat yöunet sekä riittävän lämmöneristyksen talviretkeilyssä, vaikka kamiinalämmitetyissä teltoissa Kuuralla nukummekin. Jos lähdet leirille ilmatäytteisellä alustalla, kannattaa sen alle ottaa mukaan vielä tavallinen solumuovinen alusta tuomaan lisäeristystä.

Muut tärkeät tavarat

Viimeisenä, mutta ei kuitenkaan vähäisimpänä, pureudumme leirin muihin varusteisiin. Pakkaa mukaasi astiakassiin ruokailuvälineet. Otsalamppu tai taskulamppu tuovat valoa pimenevissä pakkasöissä. Rinkkaan on aina hyvä pakata myös mukaan pieni päiväreppu sekä henkilökohtaiset hygieniatarvikkeet ja mahdolliset omat lääkkeet vedenpitäviin pusseihin.

Nyt olemme käyneet yhdessä läpi vaiheittain tärkeimmät osa-alueet talviretkeilyn varusteista. Muista, että voit aina kysyä neuvoja omalta lähijohtajaltasi, tai kokeneemmalta retkeilijältä, mikäli mieleesi herää kysymyksiä koskien piirileirille pakkaamista. Kuuralle lähtijöiden kannattaa tarkistaa vielä osallistujan oppaasta kaikki mukaan tarvittavat varusteet.

Kuva: Elisabet Pöyry

Toivottavasti nähdään Kuuralla lämpimästi pukeutuneina!