Tiesitkö, että jäätelöä voi tehdä itse jään tai lumen avulla? Jäätelöohje sopii esimerkiksi seikkailijoiden Sulaminen ja jäähtyminen -haasteeseen, ja resepti onkin peräisin haasteen suoritusvinkeistä sivustolta partio-ohjelma.fi. Tämä resepti sopii kuitenkin kenen tahansa tehtäväksi helppoutensa vuoksi!

Tarvitset

Lunta tai jäätä

0,5 dl karkeaa suolaa

2 dl kuohukermaa

Sokeria

Haluamaasi maustetta (esim. Kaakao, hillo tai vaniljasokeri)

Kaksi erikokoista minigrip-pussia (esim. 1 l ja 3 l)

Näin valmistat jäätelön

Kaada kermaa, sokeria ja mauste pieneen minigrip-pussiin. Sulje pussi ja aseta se isompaan minigrip-pussiin. Täytä isompi pussi lumella tai jäällä ja suolalla. Heittele ja puristele pussia muutama minuutti. Avaa pussit ja nauti jäätelöstä!

Käytä kekseliäisyyttäsi jäätelömauissa! Tämä annos on sitruunan makuinen, toiseen käytin itsetehtyä kaneliomena-makusiirappia.

Vinkkejä

Kun jäätelöä kylmentää, kerman maku vahvistuu ja sokerin heikkenee, joten mausta reilulla kädellä.

Itsetehty jäätelö sulaa herkästi. Jos haluat sen pysyvän pitkään kiinteänä, jäähdytä jäätelökupit pakkasessa ja vältä reseptin tekemistä kovimmilla kesähelteillä. Kääri jääpussi pyyhkeeseen tai laita hanskat käteen ennen pussin heiluttamista.

Miten se toimii

Jään tai lumen sekaan lisätään suolaa, koska se tekee jään sulamisesta vaikeampaa. Tavallisesti jää sulaa vedeksi 0 celsiusasteessa, mutta suola häiritsee vesimolekyylien välisiä vetysidoksia ja saa jään pysymään kiinteänä tavallista korkeammissa lämpötiloissa. Erikoista, miten suola vaikuttaa jään käyttäytymiseen!