”Päältä olit musta ja alta olit harmaa, vaan makeampi mannaa, se aivan on varmaa.”

Joulua on hyvä odottaa nuotion loimussa joulutorttuja kypsentäen. Repolainen sai vinkin tölkkicroissanttien käyttämisestä näppäränä torttuaihiona. Vertailun vuoksi Repolainen kokeili myös tavalliseen voitaikinaan tehtyjä joulutorttuja takassa kypsentäen.

Joulutortut tavallisesta voitaikinasta

Leikkaa taikinalevyt neliöiksi. Laita hilloa toiselle puolelle niin, että voit taittaa tortut kolmioiksi. Sulje reunat huolellisesti painelemalla niin, ettei hillo pääse pakoon paistovaiheessa.

Joulutortut nuotiolla

Paista torttukolmiot halsterissa. Taikina palaa helposti päältä ja jää raa’aksi sisältä, joten ole tarkka ja malttavainen.

Taikinan sisään voi hilloin sijaan laittaa myös vaikkapa suklaata. Silloin nuotioherkku muistuttaa ranskalaista pain au chocolat’a. Jos makean sijaan kaipaa suolaista, voi voitaikinasta valmistaa nakkipiilon. Nakki pyöritetään voitaikinaan ja paistetaan halsterissa.

Jos torttutaikina on sulana liian pitkään, sen levyt tahmaantuvat kiinni toisiinsa ja leipominen haittaantuu. Tölkkicroissantit joulutorttuaihioina ovat siitä hyviä, että ne säilyvät pakastettua voitaikinaa paremmin. Croissanttaikina eroaa hiukan voitaikinasta ja on maultaan melko lähellä tavallista tikkupullataikinaa.

Joulutortut tölkkicroissanteista

Kun croissantpurkin avaa, alkaa taikina työntyä ulos heti. Toisin kun Repolaisen toimituksella, kannattaa viereen varata leivinpaperi, jonka päälle croissantrulla on hyvä avata. Taikina on tahmeaa, eikä välttämättä rullaudu kauniisti ja ohjeenmukaisesti auki.

Leikkaa taikina katkoviivojen mukaan ja laita hilloakolmion leveään päähän. Rullaa croissantin malliseksi ja paista halsterilla.

Myös croissantjoulutorttu jää helposti sisältä taikinaiseksi ja palaa päältä. Lisäksi se turposi voitakinaa enemmän ja jäi kiinni halsteriin.

Leivonnainen kypsyisi todennäköisesti tasaisemmin ulkona nuotiolla kuin takassa, jossa seinät heijastavat lämpöä. Voi olla, että myös croissanttaikinasta tehty torttu kannattaisi taittaa yksinkertaiseksi kolmioksi, kuten voitaikinakin, jolloin paistettavia taikinakerroksia olisi vähemmän ja tortun kypsäksi paistaminen olisi mahdollista.