Partiomuseossa järjestettiin 1. lokakuuta perhepartiopäivä. Museoon kerääntyi sankoin joukoin innokkaita lapsia ja aikuisia kuulemaan partion historiasta.

Vilinää museossa

Kello on yksitoista ja ensimmäinen perhepartioryhmä on valmiina aloittamaan kierroksen museossa. Hälisevä ryhmä lähtee seuraamaan opas Nils ”Nisse” Grönbergiä, joka kertoo näyttelystä parhaansa mukaan. Lapset saavat tutustua näyttelyyn myös itse: partiomuseossa esineisiin saa koskea oppaan luvalla. Vilinää riittää, kun lapset hyörivät museossa. Osa kuuntelee keskittyneesti opasta, kun taas toiset valittavat jo väsymystä. Meininki pysyy kuitenkin yllättävän rauhallisena. Telkkarista pyörivä suurleireistä kertova elokuva kiinnostaa selvästi eniten. Kierroksen päätyttyä lapset saavat kirjoittaa nimensä museon vieraskirjaan. Pääsymaksun maksamisen jälkeen on partiotoimiston puolella tarjolla mehua ja pipareita.

Ensimmäinen partiomuseokäynti

Hilma, Oiva ja Sara Kannisto ovat myös tulleet viettämään mukavaa museopäivää partiomuseoon. Lapset Hilma ja Oiva ovat ensimmäistä kertaa käymässä partiomuseossa, ja museo vaikuttaa heidän mielestään kivalta. Partio itsessään on heille jo tuttua: he ovat osallistuneet partiotapahtumiin aiemminkin. Hilma on itseasiassa jo sudenpentu, ja Oivakin aikoo mennä sudenpentuihin, kun täyttää seitsemän. Sara on lippukuntansa Maskun Hemmingin tyttärien ja poikien perhepartioryhmän ohjaaja.

– Näimme mainoksen tästä päivästä ja päätimme tulla porukalla tänne, hän kertoo.

Ilmeisesti porukkaa on saatu mukaan enemmänkin, sillä lippukunnan nimi kajahtaa museossa vähän väliä sieltä ja täältä. Lippukunnan perhepartioryhmä toimii nyt kolmatta vuotta ja kokoontuu suunnilleen kerran kuussa.

Yhdessä tekeminen korostuu museossakin

Perhepartiopäivä on partiomuseolle oiva tilaisuus tehdä museota tunnetuksi.

– Tänään edetään ryhmien mukaan. Me kerrotaan, mitä tarve vaatii ja vastataan kysymyksiin, kun niitä tulee, mutta enimmäkseen lapset saavat itse tutkia museota, kertoo partiomuseon toinen opas, Markus ”Mambo” Laine.

Päivän aikana museossa käy kaksi perhepartioryhmää, joista kummassakin on noin 20 henkeä. Aikaa kierrokselle on varattu kolme varttia. Siinä ajassa ehtii hyvin katsella näyttelyt läpi. Lapsille kerrotaan museon näyttelyistä erityisesti yhdessäolon ja yhdessä tekemisen näkökulmasta.

– Erilaisiin kävijöihin täytyy suhtautua eri tavalla. Alle kouluikäisille kaverit ovat tärkeitä, Nisse ja Mambo perustelevat.

Hänen mielestään on kiva, kun partiomuseossa käy eri ikäisiä. Museo saa partiolaisten lisäksi myös paljon ei-partiolaisia vierailijoita. Esimerkiksi Turun päivänä museoon oli ilmainen sisäänpääsy ja paikalla kävi 120 vierailijaa.

– Pyrimme kertomaan kävijöille ennen kaikkea siitä, mitä partiomuseon esineet merkitsevät partiolle ja partioaatteelle, Nisse sanoo.

Jaosto perhepartiolaisten tukena

Partiomuseon perhepartiopäivä oli Lounais-Suomen partiopiirin perhepartiojaoston järjestämä. Jaosto on uusi: se perustettiin syksyllä 2022, jotta perhepartion järjestämistä lippukunnissa pystyttäisiin tukemaan piirissä mahdollisimman hyvin. Jaosto tekee yhteistyötä lippukuntien perhepartioryhmien kanssa. Se järjestää koulutuksia ja tapaamisia perhepartio-ohjaajille sekä ohjelmatapahtumia itse perhepartiolaisille.

– Olemme tavoitettavissa, mikäli lippukunnat tarvitsevat apua perhepartioon liittyviin kysymyksiin, ja muutenkin olemme aktiivisesti perhepartion asialla ja yritämme vaikuttaa ja kehittää sitä, kertoo perhepartiojaoston puheenjohtaja Vilhelmiina Juusti.