Partioparaati on tuhansille partiolaisille vuoden kohokohta

Partioparaati järjestetään sunnuntaina 7.5.2023 kello 14.00 alkaen. Paraati on partiolaisten yhteinen kauden päätösjuhla, johon tullaan ympäri Lounais-Suomea. Tapahtumaan odotetaan noin 4000 partiolaista. Partio tarjoaa merkityksellisen harrastuksen ja yhteisön sekä lapsille että aikuisille. Partion tavoitteena on antaa taidot muuttaa maailmaa.

Partioparaati vaikuttaa Turun ydinkeskustan liikennejärjestelyihin. Paraatireitti: Tuomiokirkontori – Brahenpuisto kiertäen – Uudenmaankatu – Tuomiokirkkosilta – Aninkaistenkatu – Yliopistonkatu – Brahenkatu – Linnankatu – Kristiinankatu – Läntinen Rantakatu – Teatterisilta – Itäinen Rantakatu.

Partiolaisten yhteinen juhlapäivä

Partioparaati kokoaa yhteen kaikenikäisiä partiolaisia koko Lounais-Suomen alueelta Jämijärveltä aina Saloon saakka. Pienimmille partiolaisille paraati on ensimmäisiä suuria tapahtumia, joissa on mukana. Vanhemmille partiolaisille paraati on paikka, jossa pääsee kiittämään muita partiolaisia sekä saa tunnustusta omasta partiossa tehdystä vapaaehtoistyöstään.

Harjavallan Pirkat –lippukunnassa partiota harrastavat 11-vuotiaat Hilma Lehto ja Katariina Hämäläinen. Hilma on osallistumassa partioparaatiin ensimmäistä kertaa. Hän odottaa eniten näkevänsä paljon partiolaisia ja lippukuntia samaan aikaan. Katariinalle on luvassa jo toinen kerta partioparaatissa. Hänen mukaansa paraatissa on aiemmin ollut hienointa marssiminen sekä matka paraatiin partiokavereiden kanssa.

Hilman ja Katariinan ryhmänjohtaja Suvi Hämäläinen toivoo paraatipäivältä lämmintä ja aurinkoista säätä.

“Paraatipäivä alkaa meillä siinä kymmenen aikoihin, kun lähdetään Harjavallasta koko lippukunnan voimin bussilla kohti Turkua. Lounasta syömme ennen paraatia ja päivän päätteeksi palaamme bussilla takaisin Harjavaltaan”, Suvi kertoo.

Lippukunnan osallistuminen paraatiin ei ole ollut itsestäänselvyys. Lippukunnalla on ollut aiemmin pidempi tauko paraatista. Nyt lippukunta on kuitenkin jälleen innostunut reippaiden partiolaisten voimin osallistumaan paraatiin.

Partiosta taidot muuttaa maailmaa

Partio on maailman suurin nuorisoliike, johon kuuluu noin 45 miljoonaa partiolaista yli 200 maassa. Suomessa partiotoiminnassa on vuosittain mukana noin 65 000 partiolaista. Partiota monipuolisempaa harrastusta saa hakea, harrastus ei ole vain teltassa nukkumista ja solmujen tekemistä. Partio on elänyt jatkuvasti ajassa mukana yli satavuotisen historiansa aikana.

Partion tavoite vuonna 2023 on antaa jokaiselle nuorelle taidot muuttaa maailmaa ja onnistua vielä 2040-luvullakin.

”Tämän päivän partio-ohjelmassa tutustutaan esimerkiksi tekoälyyn, harjoitellaan mediataitoja, yhteiskunnallista vaikuttamista, varautumistaitoja – jokainen oman ikäkauden taitotason mukaisesti. Luonnossa oleminen ja yhdessä tekeminen on edelleen partiossa keskeistä, ja näitä uusia taitoja harjoitellaankin paljon partiokavereiden kanssa samalla luonnossa, metsässä ja vesillä retkeillen”, kertoo 2023 paraatinkomentaja Liisa Pasto.

Ansiomerkit ovat partiossa tärkeä tapa kiittää

Partio haluaa olla paras paikka tehdä vapaaehtoistyötä. Ansiomerkit ovat julkinen, näkyvä kiitos pitkäjänteisestä ja säännöllisestä toiminnasta, josta on jäänyt jälki omaan toimintaympäristöön.

Tuomiokirkon portailla luovutetaan nuorille partiojohtajille Mannerheim-soljet. Mannerheim-soljen saajat ovat erityisen sitoutuneita partion arvo- ja aatemaailmaan. Paraatin yhteydessä VPK-talon juhlatilaisuudessa luovutetaan myös muita merkittäviä ansiomerkkejä.

Partiolaisten juhlaa saa tulla seuraamaan

Kaikille avoin juhlatilaisuus Turun tuomiokirkolla alkaa kello 14.00. Juhlatilaisuuden päätyttyä partiolaiset marssivat paraatireitin lippukunnittain. Paraati aiheuttaa hetkittäisiä muutoksia Turun ydinkeskustan liikennejärjestelyihin. Viimeiset lippukunnat ovat perillä reitin päätepisteellä teatterisillalla noin klo 16.15.

Parhaita paikkoja seurata paraatia ovat Brahenpuisto, Aninkaistenkatu, Vähätori ja kirjaston seutu sekä Linnankatu, jossa on paraatin ohimarssipaikka ja siinä kannattaa sijoittautua kaupungintalon parkkipaikan puolelle katua. Katsojien kannattaa välttää kulkemista paraatin reitin poikki. Tarkka reittikuvaus osoitteesta www.partioparaati.fi.