Partion voi aloittaa myös aikuisena. Partio on antoisaa vapaaehtoistyötä, jossa aikuiset ohjaavat ja mahdollistavat lasten ja nuorten harrastustoimintaa. ”Parasta on seurata innostunutta ja hyvin yhteen toimivaa porukkaa. On hienoa huomata, miten 11 pojan jengi pohtii asioita ja tekee yhdessä päätöksiä”, iloitsee partion aikuisena aloittanut Katja Tissari Liedon Eränkävijöistä.

Partio tutuksi

Katja Tissarin, 35, elämään partio on kuulunut viimeiset viisi vuotta. Hän aloitti heti mukaan tultuaan uudessa lippukunnassa vanhan johtajan parina sudenpentulaumassa.

“Aloitin partion aikuisena ja ilman aiempaa partiotaustaa. Laumanjohtaja otti minut avosylin vastaan oman sudenpentulaumansa toiseksi aikuiseksi. Tuntui mukavalta päästä touhuamaan viikoittain samojen lasten kanssa”, Katja iloitsee.

“Etenkin ensimmäinen vuosi meni ihmetellessä. Kävin aloitussyksynä Tervetuloa partioon -koulutuksen, joka auttoi hieman partioaatteen ymmärtämisessä. Olen kuitenkin oppinut, että aina saa kysyä ja että tyhmiä kysymyksiä ei olekaan”, Katja kiittelee.

Aktiivista vapaaehtoistoimintaa

Tällä hetkellä Katja toimii lippukunnassaan sampona ja partiota harrastaa jo kuopusta vaille koko perhe. Äiti ja esikoinen seikkailijavartiossa ja isä sekä keskimmäinen lapsi sudenpentulaumassa. “Kovin on koukuttavaa tämä partio – tänä vuonna olemme koko perhe marssimassa”, naureskelee katja, joka kävi partiojohtajien peruskurssin viime vuonna.
“Toukokuussa olemme menossa seikkailijoiden ja tarpojien kanssa yhteiselle yöretkelle. Pojat ovat huomanneet sen, että elämyksiä voi kokea ilman kallista älypuhelinta tai tablettia. ”Emmä haluu” tai ”Emmä osaa” -nimisiä henkilöitä meidän porukassa ei ole yhtäkään, mistä olen hurjan ylpeä. Olen myös nauttinut siitä, kun vartiolaistemme vanhemmat ovat tarjoutuneet apuun muun muassa kimppakyydityksin”, Katja jatkaa. Kesäkuussa Katja on lähdössä Tammileirille, Lounais-Suomen Partiopiirin sudenpentujen ja seikkailijoiden piirileirille, oman lippukunnan lasten kanssa.

Tarvitaan lisää aikuisia

Katjan miehen Jarin, 34, partio vei mukanaan viime syksynä. ”Tarvittiin laumanjohtajaa oman lapseni aloittaessa sudenpentuna”, Jari selittää. Tätä nykyä hän vetää tyttärensä sudenpentulaumaa viikoittain Liedon Eränkävijöissä ja on aikeissa suorittaa partiojohtajien peruskurssin. Jari on vajaan vuoden mittaisella partiopolullaan ehtinyt kokea jo monenlaista: ”Mieleenpainuvimpia muistoja tähän mennessä ovat olleet partiotaitokisat. Partiossa olen oppinut näkemään asioita uusista näkökulmista, tuntemaan uusia ihmisiä ja organisoimaan paremmin. Partio tuo minulle luonnonläheistä vastapainoa arjen toimistohommiin”, Jari
kertoo.

“Elämän ruuhkavuosia elävälle, työssäkäyvälle perheelliselle ei ole ihan pieni juttu suunnitella arjen aherruksen keskellä retken ruokia ja toimintoja 13 hengelle, joten vastuuta jaetaan oikein mielellään. Olemme järjestäneet johtajaparini kanssa myös perhepartioretkiä juuri tästä syystä. Otamme halukkaita vanhempia mielellämme mukaan esimerkiksi yöretkille, sillä se lisää retken turvallisuutta ja vähentää meidän aikuisten työtaakkaa”, täydentää Katja.

Mukaan partioon

Vapaaehtoisena sinä voit Katjan ja Jarin tavoin mahdollistaa lasten ja nuorten partioharrastuksen. Kiinnostuitko? Kysy lisää piiritoimistosta tai alueesi lippukunnasta ja hyppää mukaan seikkailuun. Voit osallistua vain silloin tällöin keikkaluontoisesti eri projekteihin tai hakeutua esimerkiksi viikoittaiseksi ryhmänjohtajaksi. Voit valita roolisi motivaatiosi ja käytettävissä olevien reurssiesi mukaan.

 

Juttu on julkaistu alunperin 2016 Partiopolku-lehdessä.