HuHu on Lounais-Suomen Partiopiirin kolmen vuoden välein järjestettävä samoajaleiri. HuHu on partiolaiselle ainutlaatuinen ja odotettu kohokohta: leirille pääsee jokainen osallistumaan vain kerran 15–18-vuotiaiden samoajaikäkauden aikana.

HuHussa on myös jotain muuta ainutlaatuista. Nimittäin sen tekijät ovat itsekin nuoria, 18–22-vuotiaita. Heille leiri on mahdollisuus kartuttaa osaamistaan projektien järjestämisessä ja johtamisessa. HuHu on toiminut monille ponnahduslautana tehtäviin partion piiritasolla, joitain se on innostanut ja rohkaissut myös projekteihin partion ulkopuolella.

HuHu innostaa sekä tekijöitä että leiriläisiä

Emma Lehtonen (22) ja Viivi Larri (20) Naantalin Sinisistä ovat ensi vuoden HuHu2021-leirin johtajat. Molemmilla on jo kokemusta isosta partiopestistä yhdessä, he nimittäin toimivat edellisellä samoajatapahtuma Explolla fasiliteettipäällikköinä. Emma on lisäksi toiminut lippukunnassaan rahastonhoitajana. Viiviä puolestaan on kiinnostanut vaikuttaminen ja yhteiskuntasuhteet, ja hän onkin ollut aktiivisena piirin yhteiskuntasuhderyhmässä ja pääsi sen mukana viime keväänä järjestämään kaksi eduskuntavaalitapahtumaa Turussa ja Porissa. Lisäksi hän on tehnyt viestintäjuttuja piirin somessa ja partiolehdessä. Molemmat ovat käyneet y-trainee -koulutuksen.

Isohkon leirin johtajapesti on sekä Emmalle että Viiville innostava askel heidän partiotaipaleillaan. Molemmat ovat täpinöissään tekemässä leiriä, joka yhdistää samoajat (leirin osallistujat) ja vaeltajat (leirin tekijät).

”HuHu tarjoaa meille itsellemme ja muille ikäisillemme tekijöille mahdollisuuden päästä kehittämään omaa osaamista ja kokeilemaan uusia juttuja partiossa. Haluamme, että HuHu on tekijöilleen paras paikka harrastaa partiota ja että jokaisella hauskaa unohtamatta eeppisiä elämyksiä!”, intoilevat tytöt.

Luvassa on taatusti leiriläisiin vetoavaa sisältöä, koska tekijät itse eivät ole paljon heitä vanhempia. Piirin projektiministeri Essi Virtanen hehkuttaa HuHu-leirikonseptin timanttisuutta:

”HuHu-leiri on loistava paikka näyttää myös partion ulkopuolisille, että nuorissa johtajissa on valtava potentiaali. Kun heille annetaan mahdollisuus, pystyvät he yhdessä luomaan vaikuttavia, monipuolisia ja ajanmukaisia partioprojekteja.”

Luvassa vuoden 2021 mahtavin tapahtuma

Leirin teemaa on jo vähän palloteltu mielissä, muttei vielä mitään selvää päätetty. Päätökset tehdään yhdessä leirin staabin kanssa, kunhan se on saatu kasaan. Partion 2021 voimaantuleva uusi strategia tulee ainakin näkymään leirillä niin, että alusta asti otetaan huomioon monimuotoisuus niin leirin teossa kuin toteutuksessa.

Parhaillaan leiriä tehdään rekrytoimalla staabia (enää kaksi pestiä avoinna!) ja kartoittamalla leiripaikkavaihtoehtoja.

”Haluamme että HuHu21 tarjoaa elämyksiä, uusia kavereita ympäri piiriä ja kesän mahtavimman tapahtuman! Toivottavasti samoajille jää niin hyvät fiilikset, että he innostuvat tekijöiksi HuHulle 2024”, summaavat Emma ja Viivi tavoitteitaan leirille.

Parijohtajuus sparraa ja antaa rohkeutta

Partiossa parijohtajuus on otettu nykyisin käytännöksi projektien johtamisessa, jotta pestit eivät kasva yhdelle partiolaiselle liian suureksi. Projekteissa parijohtajuuden tarkoituksena on, että johtajaparin välillä vastuu projektin tavoitteista, velvoitteista ja päätöksenteosta jakaantuu tasan molempien johtajien välillä. Lisäksi, kun johtajia on kaksi saavat johtajat toisiltaan tukea ja sparrausta läpi projektin.

”HuHua johtavat vaeltajaikäiset partiolaiset ja pesti on usein monelle se ensimmäinen iso projektipesti. Johtajaparit ovat toisilleen todella isossa ja tärkeässä roolissa läpi projektin, ja onhan se tietty myös hauskempaa tehdä pestiä yhdessä parin kanssa kuin yksin”, kertoo Essi.

Parijohtajuus oli selvästi rohkaiseva tekijä sekä Emmalle että Viiville hakea HuHun johtajiksi.

”On mahtavaa, että pääsee toteuttamaan omia visioitaan ja tutun johtajaparin kanssa johtajuus ei tuntunut liian isolta haasteelta”, kertoo Viivi.

Emma ja Viivi kannustavat kaikkia tulevia leiriläisiä – ja miksei kaikkia muitakin – laittamaan leirin Instagram-tilin @huhuleiri seurantaan: luvassa kaikenlaista sisältöä tärkeästä infosta hauskaan leirintunnelman nostatukseen.

HuHu on järjestetty kuusi kertaa, Emman ja Viivin johtama leiri tulee olemaan 7. Osallistujamäärä on HuHulla tasaisesti kasvanut, keskimäärin leiriläisiä ollut 400–500.