Heinäkuun viimeisenä perjantaina Suomeen palasi 41 väsynyttä, mutta onnellista partiolaista, kun Explorer Belt -partiomatka tuli päätökseensä. Explorer Belt eli tutummin EB on Suomen Partiolaisten järjestämä kuukauden mittainen kansainvälinen partioseikkailu vaihtuvaan kohdemaahan. Tällä kertaa kohteena oli Tšekki, jossa 18–28-vuotiaat osallistujat pääsivät nauttimaan kesäisestä heinäkuusta.

EB-matka alkoi vaativalla vaellusosuudella: osallistujien tavoitteena oli kävellä pareittain 200 kilometriä kymmenessä päivässä ja suorittaa samalla erilaisia projektitehtäviä, jotka helpottivat maahan ja paikallisiin tutustumista. Paikalliset tulivat muutenkin tutuksi, sillä osallistujien ei ollut sallittua ottaa vaellukselle mukaan puhelimia, omia eväitä tai rahaa. Vesipullon täytön ja vessareissujen lomassa käydyt keskustelut johtivatkin usein päivälliskutsuun, yhteiseen visiittiin paikalliseen linnaan ja telttamajoitukseen puutarhassa tai yöpaikkaan vierashuoneen sohvalla. 

Loppureissu kiertoajelua yhdessä 

Vaellus ei kuitenkaan ollut koko seikkailu, vaan sen jälkeen koitti kiertoajelu, jossa tutustuttiin kohdemaahan koko matkaporukan voimin. Kiertoajelulla jatkui jo vaelluksen aikana vallinnut epätietoisuus siitä, mitä päivä tuo tullessaan. EB:n erikoisuutena on kertoa osallistujille vain välttämättömät tiedot: aamuisin saatavia pukeutumis- ja pakkausohjeita lukuun ottamatta osallistujat eivät tienneet, mitä tulisivat päivän aikana tekemään. Matkan edetessä retkien sisällöiksi paljastui muun muassa vierailuja Prahan vanhaan kaupunkiin, Kutna Horan luukirkkoon ja hopeakaivoksille sekä paikalliselle partioleirille. 

Otto Grönblom (oik), Kalle Laakso (vas).

“Itselle mielenkiintoisin osuus kiertoajelussa oli pystyä yhdistämään paikallisten kanssa käydyt keskustelut alueen historiasta ja yhteiskunnallisesta tilanteesta kiertoajelulla nähtyihin asioihin. Uskon, että monipuolisista kohteista löytyi jokaiselle jotakin”, kommentoi Raision Jokikylän pojista seikkailuun osallistunut Otto Grönblom, 21. 

34 osallistujan, seitsemän järjestäjän ja reissusta toiseen samana pysyneen bussikuskin matkaporukasta kasvoi kuukauden aikana tiivis yhteisö. “Kaikista spesiaalein asia reissussa oli kuitenkin yhteishenki ja se, miten kaikki ovat lähteneet heittäytymään asioihin. Porukan pirteys tarttuu ja lopulta löytää itsensäkin leikkimästä ties mitä leikkejä. Bussissa voi huoletta istua kenen tahansa viereen ja matkalta on löytynyt ihmisiä, jotka haluan pitää elämässäni matkan jälkeenkin”, Otto jatkaa. 

Mikä Explorer Belt? 

Explorer Belt ei ole vain Suomessa toteutettava konsepti, vaan matkan idea omaksuttiin aikanaan brittiläisiltä partiolaisilta, joiden kanssa Suomen Partiolaisten ensimmäinen EB järjestettiin yhteistyössä vuonna 1983. Myös ainakin Sveitsissä, Saksassa, Ruotsissa, Norjassa ja Irlannissa järjestetään saman tyyppisiä EB-matkoja. 

Suomen Partiolaisten joka toinen vuosi järjestettävä EB koittaa seuraavan kerran kesällä 2025 vielä toistaiseksi tuntemattomassa kohdemaassa. Osallistujahaku tulee todennäköisesti tapahtumaan noin vuotta ennen itse matkaa, ja sitä ja muita EB-kuulumisia voi seurata tapahtuman Instagram-tililtä @explorerbeltfinland ja tapahtuman nettisivuilta www.partio.fi/nyt/explorer-belt

Explorer Belt 2023 -faktalaatikko 

  • Suomen Partiolaisten järjestämä partioseikkailu Tšekissä 29.6.–28.7.2023 
  • Vuoden 2023 Explorer Belt oli suomalaisten 27. partioseikkailu 
  • Suomen Partiolaiset järjestää Explorer Beltin joka toinen vuosi 
  • Osallistujat olivat 18–28-vuotiaita  
  • Partioseikkailun porukka koostui 34 osallistujasta, seitsemästä järjestäjästä sekä reissusta toiseen samana pysyneestä bussikuskista