Turkulaiselle Aino Kalskeelle luovutettiin Partioparaatin juhlatilaisuudessa sankarimerkki hengenpelastuksesta

Turkulainen Aino Kalske meripartiolippukunta Auran Tytöistä palkittiin eilen 5.5.2024 Suomen Partiolaisten Sankarimerkillä. Sankarimerkki on Suomen Partiolaisten korkein merkki, joka myönnetään henkilölle, joka on osoittanut poikkeuksellista rohkeutta henkeä uhkaavassa tilanteessa. Kalske miehistöineen pelasti veden varaan joutuneen vesiskootterikuljettajan hukkumiskuolemalta Airistolla 16.9.2023.

Aino Kalske oli ystävineen, seurueen ainoana partiolaisena palaamassa Betula-nimisellä purjeveneellä 16.9.2023 klo 19.30 jälkeen Seilistä Ruissaloon. Koko Airistolla ei näkynyt muita veneitä. Rajakarin kohdalla purjehtiessaan miehistö huomasi yksinäisen vesiskootterikuljettajan tekevän hurjia hyppyjä ison risteilijän jälkiaallokossa ja lopulta putoavan skootterin kyydistä veden varaan.

Tuulen puhaltaessa kohtalaisen voimakkaasti noin 10-12 m/s:ssa, Betulan kippari kiikaroi veden varaan joutunutta henkilöä. Samalla kuultiin avunhuutoja. Betulan miehistöstä soitettiin hätänumeroon. Nopeasti laskettiin purjeveneen purjeet ja Kalske käynnisti moottorin lähtien ohjaamaan venettä pelastustoimiin. Vesiskootteri oli tässä kohtaa navakassa tuulessa jo ajautunut kauas vedenvarassa olevasta kuljettajasta.

Noin 10 minuutin kuluttua onnettomuudesta Kalske oli saanut ohjattua veneensä pelastettavan luokse. Pelastettava saatiin nostettua kylmissään, väsyneenä ja voimattomana purjeveneen kannelle turvaan. Vähän myöhemmin hätäkeskuksen hälyttämä Turun Meripelastusyhdistyksen Rescue ABSO -alus saapui paikalle ja pelastettava siirrettiin meripelastusveneeseen. Rajavartioston kumivene otti myöhemmin kiinni Airistolle kovassa tuulessa yksin ajelehtineen vesiskootterin.

Aino Kalske sankarimerkin saaneena.

Esimerkillistä toimintaa tosipaikan edessä

Aino Kalske on ollut turkulaisen meripartiolippukunnan Auran Tyttöjen jäsen vuodesta 1993. Lippukunnassaan hän on ollut aktiivinen monenlaisissa pesteissä ja projekteissa. Lisäksi hän on aktiivisesti kehittänyt omia taitojaan vuosien varrella.

Kalske osasi toimia esimerkillisesti tosipaikan edessä. MOB (man overboard) -tilanteitten harjoittelu kuuluu meripartiossa jo lasten meritaitokoulutukseen, ja partioalusten kipparit ovat käyneet tilanteita läpi harjoitusten johtajina ja suunnittelijoina useita kymmeniä kertoja. Kalske osasi sujuvasti soveltaa saamiaan oppeja todellisessa meripelastustilanteessa, hän sai miehistöineen pelastettua ihmisen hukkumiskuolemalta.

“Aino toimi ansiokkaasti ja tarmokkaasti tilanteessa, jossa epäröinnille ei ollut aikaa. Partiolaisten tunnus on “Ole valmis”, ja Aino ositti valmiuttaan ja toimeentarttumista esimerkillisesti. Partiosta saadut taidot tulivat käyttöön ja hätätilanteeseen joutunut pelastettiin hukkumiselta. Ainon toiminta on ihailtavaa ja sankarimerkin arvoista”, kertoo merkin Kalskeelle puheen kera luovuttanut Suomen Partiolaisten varapuheenjohtaja Eero Kivistö.

Merkki luovutettiin Lounais-Suomen Partiopiirin paraatijuhlassa Turun VPK-talolla sunnuntaina 5.5.

”Todella nöyrä ja kiitollinen olo. On hienoa saada tunnustusta, totta kai ihmishengen pelastaminen on se tärkein asia. Tuntuu erityisen hienolta saada teko näkyväksi juurikin partiossa, sillä vesillä liikkuminen ja siitä kouluttaminen ovat minulle tärkeitä asioita”, kertoi Kalske tunnelmiaan merkinluovutuksen jälkeen.


Sankarimerkki on Suomen Partiolaisten ansiomerkkijärjestelmän korkein merkki. Sankarimerkki voidaan myöntää suurta uhrautuvaisuutta osoittavasta teosta, jonka aikana partiolainen tai autettava on ollut taikka he molemmat ovat olleet ilmeisessä hengenvaarassa. Sankarimerkin kantaminen on viesti: ihmishengen ollessa uhattuna ei ole sijaa välinpitämättömyydelle, epäröinnille tai oman edun suojelemiselle.