Kyltinkanto

KYLTINKANTO PARTIOPARAATISSA 2024

OHJE

Jokaisen lippukunnan marssiryhmityksen kärjessä kulkee lippukunnan nimikyltti, jonka lippukunnanjohtaja saa ilmoittaessaan lippukuntansa Tuomiokirkon portailta. Kyltinkantaja vetää koko lippukuntaa ja joutuu tekemään ratkaisuja lippukunnan marssirivistön linjauksista reitillä.

Liikennevälit!

Kyltinkantajan tulisi olla riittävän vanha osatakseen tarkkaan pitää määrätyn etäisyyden ja keskilinjan sekä marssia ryhdikkäästi tasaista ja oikeaa tahtia. Kyltinkantajan tulee selviytyä tehtävästään koko paraatin ajan. Kyltinkantaja tervehtii ohimarssissa vain ”katseella”, käsiä ei irroiteta kyltin varresta.

On tärkeää, että liikennevälit säilyvät samansuuruisina koko reitin ajan. Käytännössä tämä voi tarkoittaa välillä marssimista paikallaan tai toisaalta oman askelluksen pidentämistä. Kyltinkantajan vastuulla on liikennevälien pitäminen. Hänen pitää pystyä vastaanottamaan ja noudattamaan marssiohjaajien (”järjestysmiesten”) reitin varrella antamia ohjeita.

Kulmat ja kaistat

Ryhtikilpailun arvosteluperusteina on mm. kaarrot ja tahtimarssi. Kyltinkantajan pitää pystyä marssimaan samassa tahdissa lippukuntansa kanssa. Kyltinkantajan ”reitinvalinta” kaarteessa on tärkeää, jotta lippukunta onnistuu tekemään terävän käännöksen katujen kulmissa.

Jos Kyltinkantaja ”leikkaa” kulman tai tekee liian ”pyöreän” kaarroksen, on lopputuloksena  koko lippukunnalle huono kaarre, joka moninkertautuu pidemmällä letkalla. Rummutuksen ja lipunkantamisen lisäksi on hyödyllistä harjoitella myös kyltinkantamista, ainakin lippukunnan lippu- ja marssiharjoituksissa.

Suosittelemme, että lippukunta valitsee kyltinkantajakseen vähintään samoajaikäisen (yli 15-vuotiaan) partiolaisen, joka ohjeistetaan kunnolla tähän tehtäväänsä.