Ansiomerkkien käyttö

Ansioristien, ansiomitalien ja ansiosolkien kantaminen

Partioparaati on partiojuhla, iso partiojuhla. Niinpä partioparaatissa kannetaan isoja ansiomerkkejä. Tuo ”isot ansiomerkit” tarkoittaa, että paraatissa ei käytetä n.s. nauhalaattoja, vaan myös nauhassa kannettavat ansiomerkit ja ansiomitalit kannetaan alkuperäisinä isoina merkkeinä.

Toisaalta iso partiojuhla tarkoittaa, että partioasun epävirallisia koristeita vähennetään ja siten korostetaan partiopukuun kuuluvia virallisia merkkejä.

Nauhassa kannettavat ansiomerkit (ja vastaavasti niiden nauhalaatat) kannetaan kiinnikkeessä partiopuserossa vasemman rintataskun yläpuolella siten, että arvokkain merkki tulee lähimmäksi vartalon keskilinjaa eli edestäpäin katsottuna vasemmalla.

Mikäli partiolaiselle on myönnetty useampi kuin yksi piirin ansiomitali (esimerkiksi pronssinen ja hopeinen), kannetaan näistä vain korkeinta. Samaa periaate pätee erikseen partiojärjestön ansiomitalien/ansioristien suhteen. Niinikään ensimmäisen luokan Mannerheim-soljen saanut partiolainen ei enää kanna 2. luokan solkea.

Lippukuntien virallisten ansiomerkkien kantamisesta kukin lippukunta antaa soveltavat ohjeensa.

Lisää ansiomerkkitietoutta saat Suomen Partiolaisten julkaisemasta ohjevihkosesta Partiolaisten ansiomerkit: https://www.partio.fi/lippukunnille/pestien-tuki/kiittaminen-ja-palaute/…

Ansiomerkkien kiinnittäminen

Partiopuvussa kantamista varten ansiomerkit (aina jos niitä on vähintään kaksi, usein muutoinkin) kiinnitetään ”ansiomerkkiripaan”. Ansiomerkkien nauhalaatat kannetaan aina ”ansiomerkkiripaan” kiinnitettyinä.

1) Omatoimiselle kiinnittäjälle

Scandinavian Outdoor (ent. Partiovaruste) myy pinssi-kiinnitteistä ”ansiomerkkirimaa” (tuotenimike: ansiomerkkialusta) 1, 2, 3 ja 4 vakiolevyisen ansiomerkkinauhan mittaisina valmiina pätkinä Turku-Kuninkojan ja Pori-Puuvillan myymälöissään sekä nettikaupassaan.

2) Ammattilaisen puoleen kääntyvälle

Ansiomerkkien kiinnityspalvelu Turun keskustassa:
Kultaseppä Pirkko Mäki-Rekola,
Tuureporinkatu 19, 20100 Turku,
puh. 0400- 476 871,
email info@kultaseppaturku.fi,
internet www.kultaseppaturku.fi/kunniamerkit

3) Asiantuntijan puoleen kääntyvälle

Kultaseppä, heraldikko, partioheraldikko
Tuomas Hyrsky
Tietoja: http://hyrsky.fi/
Yhteystiedot: http://hyrsky.fi/yhteystiedot.html
(Poikkeavaa nauhaleveyttä käyttävät (esim. hopeasudet) kääntyvät aina Hyrskyn puoleen.)

.