Mannerheim-soljet luovutetaan partioparaatissa Tuomiokirkon portailla.
Louhisuden soljet ja Collanin soljet luovuttaa kukin lippukunta sopivalla, arvokkaalla tavalla omassa tilaisuudessaan.
Pyhän Yrjön soljet sekä ansiomitalit ja ansioristit luovutetaan Turun VPK-talon juhlasalissa (Eskelinkatu 5, Turku) klo 17.00 alkavassa partiojohtajien paraatijuhlassa.
Ansioplaketit partiotyön tukijoille voi lippukunta harkintansa mukaan luovuttaa joko omassa tilaisuudessaan tai pyytää luovutettavaksi paraatijuhlassa Turun VPK-talolla.
Lippukunnanjohtajien toivotaan varmistavan, että merkinsaajat ovat henkilökohtaisesti läsnä ansiomerkkien luovutustilaisuudessa.
Mannerheim-soljet Partioparaatissa
Mannerheim-soljet luovutetaan saajille perinteiseen, juhlalliseen tapaan Tuomiokirkon portailla. Mannerheim-solkien saajien tulee ilmoittautua Tuomiokirkon portailla omassa ilmoittautumispisteessään
Paraatimarssilla Mannerheim-soljen saajat marssivat omana osastonaan paraatin kärjessä heti sini-valkoisen lippulinnan perässä.
Ohimarssin suoritettuaan soljensaajat lähtevät kunniakäynnille sankarihaudoille. Soljensaajien marssiosasto ohjataan suoraan linja-autolle. Bussikuljetus lähtee Turun Klassillisen lukion kulmilta (Linnankadun ja Eskelinkadun kulma) heti soljensaajien osaston saavuttua linja-autoille.
Kunniakäynnin soittokuntana toimii Turun Sinikotkien puhallinorkesteri Sumu kapellimestarinaan Rami Koskinen.
Kunniakäynnin komentavana seremoniamestarina toimii partiojohtaja Mari Korhonen.
Soljensaajat palaavat busseilla keskustaan ja VPK-talolle suunnilleen samaan aikaan kuin viimeisten lippukuntien paraatimarssi päättyy kaupunginteatterille. Toivottavasti mahdollisimman moni Mannerheim-soljen saaja pystyy osallistumaan kunniakäynnille, vaikka esimerkiksi mahdolliset lippukunnanjohtajat ja mahdolliset lippukuntien rumpalit ovatkin paraatimarssin ajan tehtävissään.
Ansiomerkkien kantaminen
Partioparaati on partiojuhla, iso partiojuhla. Niinpä partioparaatissa kannetaan isoja ansiomerkkejä. Tuo ”isot ansiomerkit” tarkoittaa, että paraatissa ei käytetä n.s. nauhalaattoja, vaan myös nauhassa kannettavat ansiomerkit ja ansiomitalit kannetaan alkuperäisinä isoina merkkeinä.
Toisaalta iso partiojuhla tarkoittaa, että partioasun epävirallisia koristeita vähennetään ja siten korostetaan partiopukuun kuuluvia virallisia merkkejä.
Nauhassa kannettavat ansiomerkit (ja vastaavasti niiden nauhalaatat) kannetaan kiinnikkeessä partiopuserossa vasemman rintataskun yläpuolella siten, että arvokkain merkki tulee lähimmäksi vartalon keskilinjaa eli edestäpäin katsottuna vasemmalla.
Mikäli partiolaiselle on myönnetty useampi kuin yksi piirin ansiomitali (esimerkiksi pronssinen ja hopeinen), kannetaan näistä vain korkeinta. Samaa periaate pätee erikseen partiojärjestön ansiomitalien/ansioristien suhteen. Niinikään ensimmäisen luokan Mannerheim-soljen saanut partiolainen ei enää kanna 2. luokan solkea.
Lippukuntien virallisten ansiomerkkien kantamisesta kukin lippukunta antaa soveltavat ohjeensa.
Lisää ansiomerkkitietoutta saat Suomen Partiolaisten julkaisemasta ohjevihkosesta Partiolaisten ansiomerkit: https://www.partio.fi/lippukunnille/pestien-tuki/kiittaminen-ja-palaute/…