1. Ota ruokaa sen verran kuin jaksat syödä ja hae tarvittaessa lisää

Tämän vinkin kaikki ovat varmasti joskus kuulleet, mutta se on kuitenkin hyvä pitää mielessä. Lautaselle jäänyt ruoka, jota ei syödä, päätyy usein täysin turhaan roskiin. Voi myös miettiä onko retkellä varmistettu, että ruokaa todella saa hakea lisää. Onko ruokaa tarpeeksi myös lisää haettavaksi ja onko varattu aikaa santsaamiselle?

2. Kattilaan jääneet ruuat mukaan seuraavaan ruokaan

Perjantai-illalla ylijäänyt tortillan täyte voidaan hyvin laittaa lauantaina lounaana olevan kastikkeen joukkoon, varsinkin jos on sama pääraaka-aine, kuten jauheliha, soija tai kana.

3. Ylijääneet valmiit ruuat johtajille kotiin viemisiksi

Makaronilaatikkoa tai kalakeittoa, jota jää yli, on usein hieman hankala yhdistää seuraavan päivän ruokiin. Mutta mikäli johtajat ottavat mukaansa retkelle muutaman eväsrasian, saadaan laatikot ja keitot parempiin suihin retken jälkeen. Vinkkinä: valmiiksi eväsrasioihin pakatut ruuat ovat kiireisen opiskelu-/partio-/työpäivän pelastus pakastimesta sulatettuna!

4. Ylijääneen ruuan tarjoaminen

Kylmätilan rajoittaessa johtajien eväsrasioiden (tai pitkän leirin ensimmäisenä päivänä valmistetun ruoan) säilyvyyttä, voi valmista laatikkoa tai keittoa tarjota vaihtoehtona seuraavana päivänä. Kaikki osallistujat eivät tule saamaan mahdollisuutta valita eiliseksi valmistetun makaronilaatikon ja tämän päivän kebab-kastikkeen välillä, mutta partiossa jos missä tulisi oppia ymmärtämään mitä ruokahävikin vähentäminen käytännössä tarkoittaa. Se tarkoittaa toisinaan sitä, että kaikille ei riitä samaa ruokaa, mutta kaikki saavat ruokaa niin, ettei jää nälkä.

Tässä esimerkkiä ekologisesta esitiskauksesta näyttää kolme kaverusta. Heille maistui kyllä lautaselle jääneet perunan palat sekä kurkkusiivut.

5. Valmistamattomien ruokien jakaminen leirin jälkeen

Retkeltä jää usein ruokaa yli, leipäpaketeista jauhelihaan ja jogurttiin. Nämä voi hyvin leirin purun tai viimeisen päivän yhteydessä jakaa johtajiston – tai vaikka koko retken osallistujien – kesken, riippuen osallistujien ja ylijäämäruuan määrästä. Turha heittää hyvää ruokaa pois!

+ 1 Ekologinen jätemylly

Mikäli retkellä on mukana koira, tai miksei vaikka kissa tai kaniini, jonka vatsa kestää monenlaista ruokaa, voi ylijääneen perunan palan tai kinkkusiivun syöttää parempiin suihin. Vaikka se olisi tippunut lautaselta tai sitä olisi jo hieman koskettu.