”Voiko ne lähteä leirille tai purjehtimaan?” Keitä sisupartiolaiset ovat, ja mitä he oikeasti tekevät? Repolainen kävi jututtamassa kahta sisupartiolaista, Lucia Kivimäkeä ja Jasper Santalahtea.

Suomen Partiolaisten mukaan sisupartiolaisia ovat henkilöt, jotka tarvitsevat partiossa erityistä tukea esimerkiksi vamman tai pitkäaikaissairauden takia. Käytännössä tämä voi tarkoittaa lähes mitä vain CP-vamman, epilepsian ja liikuntarajoitteiden välillä. Vamman tai sairauden laadulla eikä vakavauudella ole väliä, vaan partion aatteiden mukaisesti kaikki ovat luonnollisesti tervetulleita mukaan.

Sisupartiolaisilla voi olla tavallista vaikeampaa keskittyä annettuihin aiheisiin, puheen tuottamisessa saattaa olla haasteita tai liikkuminen ei onnistu ilman apua. Sisupartiolaisten toiminta lähestyykin partio-ohjelmaa toimintakyvyn kautta. Partio-ohjelma on siitä hyvä, että sitä voi toteuttaa lähes yhtä monella tavalla kuin mitä partiolaisia on! Lisäksi sisutoiminnassa suuren kivijalan muodostavat ohjaajat, joita usein on enemmän kuin tavallisessa vartiossa tukemassa ja auttamassa toiminnassa.

Keitä he oikein ovat?

Lucia Kivimäki on 25-vuotias ylpeä partiolainen Henrikin Tapulityttöjen Sammakot-vartiosta. Hän on harrastanut partiota vasta vuoden, mutta lopettaminen ei ole käynyt hänellä edes mielessä.

– Mä jatkan kyllä vielä pitkään, tykkään käydä partiossa, Kivimäki vastaa nopeasti hymyissä suin. Hän myös kertoo, että muut sammakot ovat harrastaneet häntä kauemmin ja että he kokoustavat kerran tai kahdesti kuussa Henrikin kirkolla.

– Kokouksia voisi olla kyllä enemmänkin!

Hieman erilainen partiotarina on Turun Sinikotkien Jasper Santalahdella. Ikää hänellä on 15 vuotta ja partiota hän on harrastanut jo lähes kuusi vuotta, Sinikotkien sisutoiminnan aloittamisesta alkaen. Hänen vartionsa nimi on Mustekalat ja he kokoustavat kerran viikossa.

– Mustekalojen askartelu on parasta! Jasper kertoo naurahtaen ja näyttää kolon seinällä olevaa läsnäolotaulua, jossa on monenkirjavia pahvisia mustekaloja.

Vain luovuus on rajana toiminnassa

Niin Mustekalojen kuin Sammakoidenkin kokouksissa on päästy tekemään monennäköisiä käsitöitä aina perinteisistä askarteluista vaikkapa ruokailuvälinepussin tekemiseen. Lucia kiinnostaakin kädentaidot yhdeksi parhaista puolista partiossa.

– Pääsee itse tekemään ja ohjaajat auttavat, jos tarvitsee. Nyt on kivointa, kun me tehdään sellainen teatteriesitys käsinukeilla. Ollaan suunniteltu kokouksissa, että miten tehdään ja sitten videoidaan se.

– Koulussa, muualla partiossa ja kerhossa olen päässyt käyttämään kädentaitoja, Jasper osaa kertoa. Eli ei missään nimessä turhia taitoja!

Mitä kaikkea sisut sitten ovat kokouksissaan tehneet? Jasperin mieleen ovat vahvasti jääneet ainakin kokoukset, joissa pelattiin lautapelejä ja kerran katsottiin elokuviakin. Sammakot-vartio taas on tehnyt myös useita retkiä kolon ulkopuolelle.