Islannissa järjestettiin kesällä 2017 15. World Scout Moot. Yli 5 000 partiolaista ympäri maailmaa saapui nauttimaan Islannin kauniista luonnosta ja tapahtuman ainutlaatuisesta tunnelmasta. 

World Scout Moot on maailmanjärjestö WOSMin tapahtuma 1825 -vuotiaille. Monelle vaeltajalle ja nuorelle aikuiselle Moot onkin viimeinen tapahtuma, johon voi lähteä ihan vain osallistujaksi ilman työtehtävää tai johtajan velvollisuuksia. Islannissa heinä-elokuun taitteessa järjestetty Moot oli historian suurin, osallistujia oli yli 5 000 lähes sadasta maasta. Suomesta lähti Islantiin 58 hengen joukkue, Lounais-Suomesta lähtijöitä oli enemmän kuin mistään muusta piiristä. 

Oheismatka pohjoiseen 

Ennen Mootin alkua järjestettiin oheismatka Pohjois-Islantiin. Oheismatkan ohjelmaan kuului tutustuminen Mývatn-järven seutuun, missä komeat laavamuodostelmat ja pulputtavat mutakuopat tekivät vaikutuksen. Islannin luontoa päästiin ihailemaan niin hevosen selästä kuin veneestäkin, valassafarilla näyttäytyi useampi ryhävalas.  Ohjelmassa oli tietysti myös geotermisissä vesissä kylpemistä. 

Elämää kansainvälisissä vartioissa 

Mootin erityispiirre on, että osallistujat jaetaan 10 hengen kansainvälisiin vartioihin. Jako tehdään niin, että jokaisessa vartiossa on maksimissaan kaksi henkilöä samasta maasta. Eri kansallisuuksia on siis yhdessä vartiossa vähintään viisi, useimmiten enemmän. Neljä vartiota muodostaa heimon, joka on ikään kuin Mootin ruokakunta. Heimo jakaa yhteisen keittiöteltan, missä tehdään ruoka ja syödään. Heimo ja etenkin vartio viettävät yhdeksän päivää varsin tiiviisti yhdessä, joten vartio- ja heimokavereista ehtii muodostua kuin toinen perhe. Mootin aikana solmitaankin eliniän kestäviä ystävyyksiä. 

Poluilla ympäri Islantia 

Mootin ohjelma koostuu polku- ja leiriosasta. Tapahtuma alkoi yhteisillä avajaisilla, mistä osallistujat kuljetettiin polkuosalle ympäri Islantia. Suurin osa poluista oli maan etelärannikon tuntumassa, ja yksi oli pohjoisessa Akureyrissä. Polkujen ohjelma oli hyvin paikkakohtaista, erämaassa jäätiköiden keskellä ohjelmassa oli haikkeja ja jäätikkövaellusta, kun taas Reykjavikissa osallistujat pääsivät osallistumaan flashmobiin. Etelän Vestman-saarilla taas nähtiin lunneja ja päästiin veneajelulle. 

Teemana muutos 

Leiriosa muodosti toisen puolikkaan Mootista. Silloin koko tuhatpäinen osallistujajoukko koottiin yhteen Úlfljótsvatnin partiokeskukseen leirille. Islannin Mootin teemana oli Change – muutos. Teema näkyi erityisesti leiriosan ohjelmakylissä, jotka olivat saaneet nimensä Islannin vaakunan neljältä vartijalta: lohikäärme, jättiläinen, kotka ja härkä. Jokainen kylä käsitteli teemaa eri näkökulmasta. Kotka keskittyi muutokseen ajan saatossa ja esitteli Islannin historiaa, kylän ohjelmaan kuului myös perinnekäsitöitä. Lohikäärmeessä muutosta käsiteltiin luovuuden ja taiteen kautta, kun taas jättiläinen keskittyi ruumiin ja sielun hyvinvointiin erilaisten pelien, pomppulinnojen ja rentoutusalueen avulla. Härkä-kylässä keskittyi muutoksiin elinympäristössämme. 

Moot on jälleen ajankohtainen. Seuraava, eli järjestyksessään 16. World Scout Moot järjestetään Irlannissa heinäkuussa 2021. Mootille pääse ilmoittautumaan 1.7.–31.8.2020. Lisätietoa osoitteesta www.partio.fi/nyt/moot. Somessa Mootin löytää @mootirlanti2021