Puolentoista vuoden päästä suomalainen venekunta on lähdössä s/y Galianalla kiertämään maailman osallistuessaan Ocean Globe Race -purjehduskilpailuun. Valtameripurjehtija Tapio Lehtinen on kerännyt itselleen 12 hengen miehistön mukaan kisaan. Heistä kolme on meripartiolaisia L-SP:n alueelta. 

-Lähtökohtaisesti partiolaiset ovat reippaita ja tällaiseen isoon projektiin soveltuvia tyyppejä, pohtii Mikko Hongell Turun Mikaelin Sinisistä. 

Kokonaisuudessaan kisamaileja tulee kertymään noin 27 000 mpk eli 50 000 km, joten Galiana-veneen kippari ja projektin vetäjä Tapio on panostanut miehistövalintoihin ja tehnyt ne rauhassa usean vuoden kuluessa.  

-Päädyin mukaan miehistöön aluksi lähettämällä sähköpostia Tapiolle, kun kuulin projektista. Sen jälkeen olen ollut purjehduksilla ja talkoissa mukana, mikä varmasti vaikutti lopulliseen valintaan päästä mukaan, kertoo Mauri De Meulder Rauman Myrskypojista. 

Meripartiolaisista kilpapurjehtijoiksi 

-Ilman meripartiota en olisi varmaan ikinä aloittanut purjehtimista. Todellinen kipinä purjehtimiseen alkoi viikonlopun mittaisilla saaristopurjehduksilla venekuntaikäisenä ja loppuelämä purjehtimisen parissa sinetöityi Varsinais-Suomen Partiopiirin eskaaderilla Ruotsiin 2006. Iso kiitos kuuluukin omille silloisille venekunnanjohtajilleni purjehdustaitojen opettamisesta ja kaikista saaristoseikkailuista! muistelee Lassi Liimatainen Naantalin Sinisistä. 

Kilpailuun lähdetään 55-jalkaisella, metreissä noin 17 m pitkällä Swan-purjeveneellä. Kilpailussa kierretään maailma ohittaen Hyväntoivonniemen ja Kap Hornin. Matkalla miehistö joutuu haastamaan itseään niin sääolosuhteiden kuin pitkien purjehdusrupeamien muodossa.  

-Meripartion laadukas koulutusjärjestelmä on ollut hyödyksi projektiin valmistautumisessa, samoin kuin kokemukset erilaisilta isommilta veneiltä, joilla saatuja oppeja on voinut suoraan hyödyntää Galianalla. Partioveneillä opituista ryhmätyötaidoista, veneellä asumisesta sekä kovien kelien ja hankalien tilanteiden harjoittelusta on ollut etua Galianan tiimissä, kertoo Lassi. 

-Meripartiotausta sopii hyvin tähän kisaan, sillä partiolaiset ovat tottuneita purjehtimaan isojen köliveneiden kanssa. Partioveneissä miehistöt ovat myös isoja, joten ahtaissa tiloissa yhdessä olemiseen on tottunut, kertoo Mikko. Myös Mauri kokee meripartiotaustan auttaneen häntä Ocean Globe Race -kilpailuun valmistautumisessa. 

-Meripartioharrastus on opettanut minulle, miten veneitä huolletaan sekä miten pidemmille purjehduksille tulee valmistautua, Mauri kertoo. 

Katse horisonttiin 

Ennen varsinaista kisaa on vielä pitkä valmistautuminen niin veneen kunnostuksen kuin miehistön treenaamisen osalta. Silti varsinainen maailmanympäripurjehdus siintää jo kirkkaana miehistön mielessä. 

-Eniten odotan sitä, että pääsen uppoutumaan totaalisesti itse kisapurjehdukseen ja suuntaamaan keskittymisen pelkästään siihen kaiken muun elämän jäädessä tauolle, miettii Lassi. 

-OGR:ltä odotan eniten itse kilpailua ja sen tuomia haasteita ja niistä selviytymistä, purjehduksen tuomia hyviä ja kauniita hetkiä unohtamatta, jatkaa Mauri.  

-Kokonaisuudessaan kisa on valtava seikkailu. Olosuhteet kiinnostavat erityisesti; esimerkiksi Etelämeri on purjehtijoiden keskuudessa legendaarinen ja aina kuulee, että se on kurja mesta. Mutta mitä se sitten oikeasti on? pohtii Mikko.