Ulos koloilta -toimintavinkit

Mikäs sen mukavampaa kuin pieni eväsretki! Ottakaa kuumaa mehua termariin ja pakatkaa lisäksi mukaan mukit ja vaikka pullat. Mitäpä jos partioillan pitäisikin vaikka kaupungintalon tai seurakuntatalon edustan puistossa? Voisiko retkelle kutsua vierailemaan esimerkiksi oman paikkakunnan nuorisotyöntekijän, seurakunnan Sepon tai jopa kaupunginjohtajan? Mehun ja pullan lomassa voi esitellä oman ryhmän ja lippukunnan toimintaa ja kertoa mitä toiveita teillä on päättäjille.

Jätä maailma vähän parempana kuin sen löysit. Nyt partiolaiset rakentavat parempaa maailmaa pyrkiessään omalta osaltaan YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin. Lähtekää ulos koloilta ja suojelkaa elämää maalla pitämällä roskienpoimintatempaus tai suunnitelkaa retkelle kasvisruokamenu vastustaaksenne ilmastonmuutosta. Nämä ja monia muita aktiviteetteja kohti kestävää kehitystä löytyy Scouts for SDGs sivustolta https://sdgs.scout.org Muistakaa käydä merkitsemässä tekemänne asiat samalle sivustolle. Pienistä puroista kasvaa iso virta!

(Kv- ja aatejaosto)

Keväisen huhtikuun alkaessa on hyvä miettiä mitä kaikkea voi tehdä lähimetsissä. Voitte mennä porukalla metsään kävelylle ja jutella vaikka jokamiehen oikeuksista tai sitten mennä jollekin läheiselle nuotiopaikalle ja syödä eväitä nuotion lomassa. Kokoukseen voi lisämausteena vaikka tuoda oman partiokoiran mukaan metsäretkelle!

Hyviä retkipaikkoja ovat esimerkiksi:

Lisää retkipaikkoja löydät myös osoitteesta www.retkikartta.fi

Metsäretkeen voi helposti yhdistää myös eri ikäkausien aktiviteetteja, kuten: tarpoja-ohjelman leiri-tarppoon kuuluvan maastoleikin tai samoajien ”Meidän luontomme”-taskun!

(Samoajajaosto)

Tiedätkö mitä geokätköily on? Oletko koskaan vienyt ryhmääsi geokätköilemään? Geokätköily on hauskaa ja jännittävää ja sopii kaikenikäisille partiolaisille hyvin, sillä siihen liittyvät olennaisesti ulkona liikkuminen ja kartanluku. Etsimällä kätköjä pääsette tutustumaan lähiseutuunne ihan uudella tavalla ja kenties näette paikkoja, joissa ette ole ennen käyneet ja joihin ette ehkä muuten menisi. Kätköjä on olemassa joka lähtöön, on pieniä ja suuria, vaikeita ja helppoja. Ja kaikkea siltä väliltä!
Ryhmän on helppo tutustua kätköilyyn ensin johtajan itselleen tekemillä tunnuksilla ja varsinkin nuoremmille on hyvä muistuttaa, että kätköjä ei koskaan tule paljastaa muille, eikä niitä saa tuhota tai siirtää paikastaan. Geokätköily on vähän niinkuin hauska salaseura, toiminnan pitäisi olla geokätköilyä harrastamattomilta ulkopuolisilta, eli kätköilykielellä jästeiltä, huomaamatonta!
Pääset helposti alkuun tutustumalla viralliseen geokätköilysivustoon geocaching.com sekä suomalaiseen kätköilysivustoon geocache.fi. Rekisteröidy osoitteessa geocaching.com ja lataa geokätköilyappi älypuhelimeesi, niin olet valmiina matkaan!

(Seikkailijajaosto)

Ruokakin maistuu paremmalta maastossa.

Kuva: Juuso Vuorisalo

(Erätaitojaosto)

Aiemmassa Repolaisessa oli vinkkinä Mobo-suunnistus ja kisajaostossa ajattelimme jatkaa saman tyylisesti suunnistusvinkeillä. Monet urheiluseurat järjestävät ilta-/kuntorasteja eri seuduilla ja nämä jos mitkä ovat helppoja tapoja käydä tutustumassa suunnistukseen ja lähikuntien maastoihin. Ratoja on usein hyvin helpoista 1-2 km radoista jopa 8-10 km ratoihin, eli jokaiselle löytyy varmasti sopivan tasoinen reitti. Mukaan tarvitsee vain itsensä, lenkkarit tai vastaavat kengät, ulkoiluvaatteet sekä karttamaksua varten käteistä. Emit kortin voi halutessaan vuokrata, mikäli omaa ei omista.

Rastilippu.fi -sivulta löytää helposti yhdellä kertaa koko Suomen kuntosuunnistustapahtumat. Kuntorastipaikat on merkittynä www.rastilippu.fi/kuntorastit/kartta -sivulle, joten jos vaikka kesälomareissunkin aikana mieli halajaa suunnistamaan, voi kätevästi etsiä kuntorastin sijaintinsa perusteella kartalta.

Keräsimme tähän alle muutamia kesäkaudella Turun ja Salon seudun sekä Porin, Kankaanpään ja Rauman seudun ilta-/kuntorasteja viikonpäivittäin. Satakunnan Suunnistus -sivulta löytää myös todella näppärästi Satakunnassa järjestettävät kuntorastit ja muut suunnistustapahtumat.

Turun ja Salon seutu

Maanantai
Mynärastit (Järjestäjänä Mynämäen suunnistajat -52)
NEO-rastit (Järjestäjinä Turun Suunnistajat, RastiPiikkiö ja Hirvensalon Heitto)
Salon Maanantairastit (Järjestäjinä Angelniemen Ankkuri, Rasti Perniö, Salon Viesti, Salon Vilpas)

Tiistai
Sata-rastit (Järjestäjänä Liedon Parma)

Keskiviikko
Turku-Rastit (Järjestäjinä Hirvensalon Heitto, Maarian Mahti ja Turun Suunnistajat)

Torstai
Peimarin Rastit (Järjestäjänä Paimion Rasti (+Sauvon Urheilijat, RastiPiikkiö)

Perjantai
Perjantairastit (Järjestäjänä Perttelin Peikot)

Lauantai
Lähirastit (Järjestäjänä Rastipiikkiö)

Porin seutu

Maanantai
Porin maanantairastit (Järjestäjänä Rastikarhut)
Rauman Maanantairastit (Järjestäjänä Rauman Työväen Urheilijat)

Tiistai
Ala-Satakunnan kuntorastit (Järjestäjinä Kiukaisten Urheilijat, Eura-Kauttuan urheilijat ja Köyliön Lallit)
KanSu Kuntorastit (Järjestäjänä Kankaanpään suunnistajat)

Keskiviikko
Länsi-Suomen Rastit (Järjestäjänä Rasti-Lukko)

Torstai
Porin Seudun Torstairastit (Järjestäjinä Palo-88, Suosmeren Salpa ja Ulvilan Ura)

Lauantai
Jokilaakson Kuntorastit (Järjestäjinä Kokemäen Kova-Väki Suunnistus, Nakkilan Wisa, Vallan Suunta)

Bonusvinkkinä Turun Metsänkävijäin Turun alueella järjestämät Street O -rastit, joista paremmin lisätietoa heidän omilta nettisivuiltaan www.tume.fi/street-o . Nämä kannattaa käydä kokeilemassa edes kerran!

(Kilpailujasto)

Meripartiojaoston ulos kololta -vinkki on tarpojille suunnattu ulkoaktiviteetti ilmansuuntien opettelua varten. Suunnistuspeli toimii Ilmansuunnat-meripartioaktiviteetin tukena.
Suunnistusradan valmistelu: ryhmänjohtaja käy viemässä puihin lappuja – noin 10 rastia. Ensimmäinen rasti vie toiselle rastille ja niin edelleen. Ensimmäinen rasti antaa seuraavan rastin kulkuohjeen – esim. kivi 120m suunta 090 astetta, vaihtoehtoinen ohje kivi 120m itä.
Ennen suoritusta kerrataan ilmansuunnat ja astejako. Rastiradan ajaksi tarpojaryhmä jaetaan 2-3 hlö ryhmiin. Ryhmät kiertävät radan vuorotellen.

Tarvikkeina tarvitaan jokaiselle ryhmälle asteluvuilla varustettu kompassi ja hämärän aikaan taskulamppu. Rasteille voi laittaa myös kerättävän tunnuksen, jotta tiedetään että kaikki rastit on käyty. Rasteille voi myös laittaa heijastimet, jota ne näkyvät pimeässä ja hämärässä.
Haastetta peliin voi tuoda lähettämällä vanhemmat ja kokeneemmat kiertämään radan väärään suuntaan, jolloin ryhmäläiset joutuvat miettimään kontrasuunnat annetuille ohjeille.

Suoritusaika: 60min

Valmisteluaika: 30min