Ohjeita korona-aikaan lippukunnille

Ohjetta päivitetty 3.9.2021

Piiri päivittää koronaohjeitaan aina AVInTHL:nSTM:n ja alueen sairaanhoitopiirien ohjeistusten mukaisesti. Lounais-Suomen Partiopiirin alueella alueellisia ohjeita antavat  Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri  ja  Satakunnan sairaanhoitopiiri. Lisäksi kunnat päivittävät omia ohjeitaan, ja niitä lippukuntien pitää itse seurata aktiivisesti.   

Suomen Partiolaisten yleiset ohjeet partiotoimintaan korona-aikana täällä.

Lounais-Suomen Partiopiirin ohjeistus partiotoimintaan: 

Tällä hetkellä piiri suosittelee toteuttamaan toimintaa (viikkotoimintaa tai päiväretkiä) omissa toimintaryhmissä niin Satakunnassa kuin Varsinais-Suomessa.

Yhteisiä ja isompia tapahtumia voi järjestää, kunhan tapahtuman sisällä säilytetään toimintaryhmien jako ja pidetään kirjaa läsnäolleista.

Mahdollisesti paikalla olevien huoltajien tai saattajien tulisi huolehtia turvaväleistä ja käyttää maskia.

2001 ja sen jälkeen syntyneet voivat harrastaa normaalisti koko piirin alueella omissa toimintaryhmissään sisällä tai ulkona. Ulkotoimintaa suositellaan.

2000 ja sitä ennen syntyneet voivat kokoontua sisällä ja ulkona. Aikuisten on vältettävä lähikontakteja tai käytettävä maskeja. Ulkotoimintaa suositellaan.

Partiosyksyn aloituksessa huomioitavaa:

Syksyn toiminta päästää käynnistämään melko normaalisti jo tutuksi tulleita koronaohjeita noudattaen.

 • Jos järjestätte esimerkiksi koko lippukunnan yhteisen aloitustapahtuman, jakakaa se pienempiin osiin, niin että sisätiloissa paikalla on max 10 henkilöä ja ulkotiloissa max 50 henkilöä ja turvävälit toteutuvat. Maskeja suositellaan yli 12-vuotiaille.

Syksyn tapahtumissa huomioitavaa:

 • Tapahtumiin osallistutaan vain täysin terveenä.
 • Jos lippukunnan tapahtuma on muualla kuin piirin alueella, tarkistakaa paikkakunnan koronaohjeet ja suunnitelkaa tapahtuma niitten mukaan.
 • Yleisiä ohjeita hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta sekä siivouksesta tulee noudattaa.
 • Kaikki 12-vuotiaat ja sitä vanhemmat käyttävät maskia sisätiloissa, jos sisätiloissa on samanaikaisesti yli 10 henkeä.
 • Kaikki 12-vuotiaat ja sitä vanhemmat käyttävät maskia ulkotiloissa, jos toimintaan osallistuu ilman turvavälejä yli 50 henkeä.
 • Toimintaa suositellaan järjestettävän ulkona mahdollisimman paljon.
 • Tapahtumiin osallistujista pidetään tarkkaa kirjaa, kuten ruokailukunnista ja telttaryhmistä (jotta jäljitystyö mahdollisessa altistumistilanteessa on helpompaa).

Jos tapahtuman osallistujalla todetaan leirin aikana koronavirusinfektioon sopivia oireita:

 • henkilö tulee ohjata erilliseen tilaan odottamaan, että poistuminen leiriltä on mahdollista
 • henkilön tulee hakeutua viiveettä koronavirustestiin

viestintäohjeita tällaisessa tilanteessa täältä.

Partiotoimistolla asioiminen toistaiseksi 

 • Partiotoimistot palvelevat ma-ke ja pe 10-16 ja to 11-18.
 • Työntekijät tekevät kuitenkin kansallisen etätyösuosituksen mukaan paljon etätöitä, eli sovithan tapaamisesta ennakkoon työntekijän kanssa.
 • Työntekijät tavoittaa etätöistä sähköpostitse, puhelimitse tai Teamsin välityksellä toimistoaikaan. (Ja myös toimistoajan ulkopuolella kun siitä erikseen sovitaan.)

Hyvä muistaa

 • Ryhmänjohtajille on koottu hyviä käytännön vinkkejä sisältävä muistilista.
 • Huolellisista varotoimista huolimatta saattaa jollain lippukuntasi toimintaan osallistuneella ilmetä koronatartunta ja lippukuntalaisilla sen myötä altistumisia. Toiminta- ja viestintäohjeet löytyvät täältä.
 • Täysin riskitöntä tapahtumaa, isoa tai pientä, ei näinä aikoina pystytä järjestämään, pystytään vain tekemään tapahtuma em. ohjeiden avulla niin turvalliseksi kuin mahdollista. Tämä asia on hyvä niin toiminnan järjestäjien kuin osallistujienkin tiedostaa. Kenenkään ei ole pakollista osallistua toimintaan, jos kokee koronavirusriskin liian suurena.
 • Koronatilanteen muuttuessa partiopiiriltä luvassa päivittyviä ohjeita.

Suurkiitos teille kaikille, jotka näinä poikkeusaikoina mahdollistatte lasten ja nuorten harrastustoiminnan jatkumisen!

Jos herää kysymyksiä, kaipaatte tukea ja neuvoja tai lippukunnassa ilmenee koronavirustartunta, olkaa yhteydessä matalalla kynnyksellä toiminnanjohtaja Mari Kousa-Kuusistoon (mari.kousa-kuusisto@partio.fi, 045 630 7532).