Partiolaiset tarttuvat kestävän kehityksen edistämiseen

Lounais-Suomen Partiopiiri on asettanut itselleen tavoitteita kestävän kehityksen mukaisten toimintatapojen edistämiseksi. Toimenpidesitoumuksen tarkoitus on tuoda ympäristöarvot entistä selkeämmin partiolaisten arkeen.

Partiolaiset ovat aina arvostaneet luontoa ja ympäristöä sekä olleet valmiita ottamaan vastuuta ja toimimaan tärkeiden asioiden puolesta. Maanantaina 2.9. Sitoumus2050-sivustolla julkaistun toimenpidesitoumuksen myötä lounaissuomalaiset partiolaiset tarkastelevat tarkemmin oman toimintansa tuottamia hiilidioksidipäästöjä ja mahdollisuuksia niiden vähentämiseen.

Asetetut tavoitteet koskevat sekä partiopiirin luottamushenkilöiden toiminnan, että noin 120 paikallisyhdistyksen järjestämän harrastustoiminnan kehittämistä. Tavallisen partiotoiminnan päästöjä voidaan vähentää muun muassa kasvisruuan tarjoamisella tapahtumissa sekä tilojen kierrätys- ja energiajärjestelmien parantamisella.

Yksi tavoitteista on selvittää partion suurtapahtumien hiilijalanjälki, ja hyödyntää tietoa seuraavien suurtapahtumien suunnittelussa ja toteutuksessa. Ensi vuonna järjestettävän piirileiri Otavan hiilijalanjälkeä verrataan kesällä 2019 järjestetyn Tammileirin hiilijalanjälkeen ja tuloksien avulla Lounais-Suomen Partiopiiri pystyy kehittämään toimintaansa entistäkin ympäristöystävällisemmäksi. Otava-leirillä vihreät arvot näkyvät niin leirin toteutuksessa kuin lapsille ja nuorille suunnatussa ohjelmassa.

“Otavalla tiedostetaan ympäristöasiat ja leirin ympäristövaikutuksia pyritään pienentämään tunnistamalla kuormitusta aiheuttavia tekijöitä ja keksimään niille uusia ympäristöystävällisempiä ratkaisuja”, kertovat Otava-leirin johtajat Vilhelmiina Lehti ja Kai Sinkkonen.

Partion harrastaminen vahvistaa yksilön luontosuhdetta esimerkiksi retkien ja leirien avulla, lisää tietoa kestävän kehityksen teemoista ja kannustaa etsimään tapoja vaikuttaa omaan lähipiiriin, asuinympäristöön sekä koko yhteiskuntaan. Lounais-Suomessa jo yli 11 000 partiolaista kasvavat ymmärtämään ympäristön ja sen suhteen kestävän toiminnan merkityksen yksilölle, yhteiskunnalle ja koko maailmalle.

 

Lisätiedot:

Stefan Stjärnstedt, hallituksen puheenjohtaja, Lounais-Suomen Partiopiiri, stefan.stjarnstedt@partio.fi

Anna Engblom, hallituksen jäsen, Lounais-Suomen Partiopiiri, anna.engblom@partio.fi