Nyt on paras aika aloittaa uusi harrastus – tule partioon!

Tervetuloa elokuu! Kuten monissa muissakin harrastuksissa, myös partiossa elokuu on paras aika aloittaa harrastus uusien ryhmien käynnistyessä partiolippukunnissa.

Partio on monipuolinen harrastus ja vapaaehtoistyö, jonka voi aloittaa minkä ikäisenä tahansa. Suomen yli 60 000 partiolaista pääsevät nauttimaan uusista seikkailuista, luonnosta ja yhdessäolosta.  Partiotoiminta on suunnattu lapsille ja varhaisnuorille, mutta mukaan tarvitaan myös aikuisia. 7–22-vuotiaille lapsille ja nuorille suunnattuun partio-ohjelmaan ja sen kasvatukselliseen perustaan voi tutustua osoitteessa www.partio-ohjelma.fi. Alle kouluikäiset lapset pääsevät perhepartioon yhdessä huoltajan kanssa.


Partion ikäkaudet

Perhepartio, 0–6 
Perhepartiossa lapset pääsevät yhdessä vanhempiensa kanssa kokemaan yhteisiä luontohetkiä ja seikkailemaan lähiympäristössään muiden samanikäisten kanssa. Perhepartiossa lapset saavat myös hieman esimakua siitä, mitä yli 7-vuotiaat voivat partiossa tehdä.

Sudenpennut, 7–9 
Sudenpentujen ohjelma on täynnä monipuolisia aktiviteettejä, joissa opitaan yhdessä tekemällä erilaisia taitoja. Sudenpennut käyvät retkillä ja myös muissa partiotapahtumissa kuten kesäleireillä.

Seikkailijat, 10–12 
Seikkailijat jatkavat partion perustaitojen opettelemista, osallistuvat partiotaitokisoihin ja retkeilevät paljon.

Tarpojat, 12–15 
Tarpojien toiminnassa korostuvat kehittyminen ja elämykset. Tarpojaohjelma koostuu neljästä puolen vuoden jaksosta, jotka ovat leiri, luovuus, selviytyminen ja yhteiskunta.

Samoajat, 15–17 
Samoajat oppivat johtajuutta ja ryhmätyöskentelyn taitoja sekä laajentavat näköpiiriään oman lippukunnan ulkopuolelle. Olennainen osa ohjelmaa on ryhmänohjaajakoulutus sekä siihen sisältyvä johtamisharjoittelu.

Vaeltajat, 18–22 
Vaeltajien ohjelma alkaa Suomi-projektilla. Projektin aikana vaeltajat suunnittelevat ja toteuttavat 2–7 vuorokauden matkan valitsemaansa kohteeseen. Ohjelma huipentuu ulkomaanprojektiin, jonka tavoitteena on, että vaeltajat tutustuvat valitsemaansa vieraaseen maahan sekä sen kieleen ja kulttuuriin.

Aikuiset, yli 22 
Aikuiset toimivat partiossa erilaisissa pesteissä ja voivat olla mukana joko viikoittaisessa toiminnassa esimerkiksi ryhmänvetäjänä tai osallistua vaikka kerran vuodessa kesäleirin muonitukseen. Jokainen voi itse määritellä, kuinka paljon antaa aikaa partiolle.

Aikuisena partioon

Tule avuksi tapahtumiin 
Tule rastihenkilöksi, muonittajan apulaiseksi, leirirakentelijaksi tai tiskiveden lämmittäjäksi – ylimääräisille apukäsille on aina tarvetta! Lounais-Suomen Partiopiirin alueella toimii Topparoikka. Lue lisää ja liity mukaan.

Tule mukaan ryhmänjohtajaksi 
Viikkotoiminnassa johdat ryhmää tai toimit apuna ohjelman suunnittelussa ja järjestämisessä. Voit auttaa esimerkiksi 7–9-vuotiaita sudenpentuja oppimaan partiotoiminnan alkeita tai 10–12 vuotiaita seikkailijoita syventymään retkeilytaitoihin. Myös tätä vanhemmat nuoret partiolaiset ja partioryhmät tarvitsevat tukea ja apua tehtävissään.

Anna erityisosaamistasi partion hyväksi 
Voit tuoda partioon mukaan oman erityisosaamisesi ammatistasi tai muista harrastuksistasi. Osaatko valokuvata tai onko sinulla silmää erilaisten kampanjoiden suunnitteluun? Oletko kokenut eränkävijä, innokas ruuanlaittaja tai haka taloudessa ja yhdistyksen pyörittämisessä?

 

10 syytä liittyä partioon aikuisena 

  • Tutustut uusiin ihmisiin.
  • Opit uusia asioita ja taitoja.
  • Voit ryhtyä meripartiolaiseksi tai erikoistua erätaitoihin.
  • Mahdollistat lasten ja nuorten harrastuksen.
  • Koet ikimuistoisia elämyksiä Suomessa ja ulkomailla.
  • Yllätyt, minne kaikkialle päädytkään.
  • Kuulut isoon, maailmanlaajuiseen yhteisöön.
  • Pääset ylittämään itsesi.
  • Saat mukavaa vastapainoa työelämälle.
  • Pääset tekemään asioita, joita et muualla välttämättä tekisi.

 

Partiotoimintaa järjestetään tänä syksynä koronapandemiatilanne huomioiden, ja suuri osa toiminnasta tapahtuu ulkotiloissa.  Etsi lähin lippukuntasi ja liity mukaan! partioon.fi