Lippukunnat, valmiina partiosyksyyn?

Vaikka syksyn toimintaolosuhteet eivät vielä ole tiedossa, se on varmaa, että partio alkaa. Piiri, SP ja Turun Partiolaiset tukevat partiosyksyn aloitusta somekampanjalla, kirjeellä kaikille ekaluokkalaisille yhteistyössä MLL:n kanssa sekä Partiopolku-lehdellä kaikille piirin alueen 3–4-luokkalaisille. Lisäksi piiri järjestää mm. bussimainontaa Turun seudulla sekä tienvarsien valotaulumainontaa koko piirin alueella.

Alla tarkistuslista syksyn aloitukseen lippukunnassa sekä vinkkejä partiosyksyn aloitukseen. Kannattaa tehdä suunnitelmat nyt ja hienosäätää niitä tarpeen tullen heti elokuun alussa, kun nähdään, miten silloin asiat kannattaa hoitaa. Ette jää yksin, oli tilanne syksyllä mikä tahansa! Yhteinen partion aloitusviikko on 16.–22.8.2021.

Tarkista vähintään nämä jo kesällä

 • Nettisivujen yhteystiedot ajan tasalle. Sivuilla ovat lippukunnanjohtajan yhteystiedot ja tieto siitä, miten toimintaan pääsee mukaan ja milloin toiminta alkaa.
 • Somekanavien profiileissa yhteystiedot ajan tasalle. Kanaviin tieto siitä, miten toimintaan pääsee mukaan ja milloin toiminta alkaa. Kanavien aktiivisuutta ehtii kesän aikana parantamaan, jotta ne houkuttelevat uusia jäseniä.
 • Kuksan yhteystiedot ajan tasalle. Kuksasta poimitaan osoitetiedot SP:n ja piirin Tule mukaan -sivustoille. Katso miltä lippukuntanne tiedot näyttävät lippukuntahaussa tällä hetkellä.
 • Jos lippukuntanne järjestää perhepartiota, laittakaa Kuksassa ruksi siihen kohtaan, niin se näkyy myös partion Lippukuntahaussa.
 • Jos lippukuntanne järjestää aikuispartiota, huolehtikaa, että nettisivuiltanne löytyy tietoa aikuispartioryhmän toiminnasta.
 • Toimintakauden aloituspäivä on lisätty Kuksaan, sillä myös se päivittyy Lippukuntahakuun. Käytännössä kirjoita Kuksassa lippukunnan tietoihin ”Lippukunnan mainosteksti partiohaku-sivulle”-kohtaan milloin toimintakausi alkaa. Tarkemmat ohjeet tietojen lisäämiseen Kuksassa.
 • Jos lippukuntaan ei mahdu uusia lapsia, kysykää naapurilippukunnalta voiko kiinnostuneet ohjata sinne. Tavoite on, ettei yksikään lapsi alueella joutuisi jonottamaan partioon!

Huolehdi vähintään näistä syksyllä

 • Uudet jäsenet lisätään heti syksyllä Kuksaan. Kaikkien, jotka osallistuvat lippukuntien, piirien ja keskusjärjestön tapahtumiin, tulee löytyä Kuksasta. Lisäksi partiovakuutus on voimassa vain jäsenillä. Partioon saa tutustua kolmen koloillan verran, sen jälkeen lapsen/vanhemman tulisi liittyä jäseneksi.
 • Piiri tarjoaa paljon erilaisia koulutuksia lippukuntien johtajistoille. Tutustukaa Syys-Ilmoon ja ilmoittakaa jäsenet koulutuksiin. Vaikka osaan koulutuksista on virallinen ilmoittautumisaika jo päättynyt, vapaita paikkoja kannattaa aina tiedustella!

Partiosyksy näyttäytyy erilaisina skenaarioina harrastaa

Kevään päättyessä ei vielä tiedetä millainen syksy meitä odottaa. Valmistaudutaan ja toivotaan, että syksyn voi aloittaa normaalisti. Voi kuitenkin olla, ettei se onnistu. Tässä tapauksessa muistakaa, että partiota voi harrastaa eri tavoin! On ymmärrettävää, että pelkkä etäily kyllästyttää eikä tunnu oikealta partiolta. Jatkuvuuden kannalta on kuitenkin todella tärkeää, että partiota tullaan harrastamaan, vaikka poikkeusolot jatkuisivat.

 • Tarjotkaa mahdollisuuksia osallistua, vaikka vain joka toinen viikko, niin lapsille kuin uusille johtajillekin.
 • Etäpartiomahdollisuus. Samoaja- ja vaeltajaryhmän saa helpommin kasaan etäyhteyksien päähän. Monia aktiviteettejä voi helposti suorittaa yhdessä etänä.
 • Kokeilkaa hybriditoteutusta. Ne, jotka muutenkin näkevät toisiaan, voivat kokoontua ja nämä pienryhmät osallistuvat sitten tahoiltaan yhteiseen kokoukseen.
 • Huolehtikaa johtajiston jaksamisesta ja järjestäkää hengailuhetkiä laavulla tms. Esimerkiksi sokkokokkaus-etäkerta toimii hengennostattajana!
 • Seuratkaa piirin, partion ja muiden piirien erityisesti poikkeusaikaan tehtyjä ohjelma- ja koulutustapahtumia ja hyödyntäkää niitä.
 • Keväälle 2021 tehtyjä Ketunleipiä viikkotoiminnan tueksi voi hyödyntää edelleen. Ketunleivät voi tilata täältä.
 • 7.9. on piirin järjestämä rekrytointiammattilaisten vetämä koulutus. Koulutuksessa on tarjolla apua uusien aikuisten rekrytointiin.
 • Lisäksi piiriltä tulossa myös muuta tukea toukokuussa lippukuntiin lähteneen kyselyn vastausten pohjalta.

Lippukunnan partiosyksy alkaa koronatilanteesta riippumatta

Lippukunnan partiosyksyn aloituspäivä ja siitä viestiminen ovat ajankohtaisia, oli koronatilanne syksyllä mikä tahansa. Voitte lippukunnassa pohtia myös näitä:

 • Maksettu somemarkkinointi. Somemainonta on vastoin ennakkoluuloja helppoa ja halpaa, ja sitä kannattaakin pohtia yhtenä markkinointikeinona syksyn aloitukseen.
 • Näkyvyyttä paikallismediaan. Valmiita juttuja otetaan yllättävän mielellään lehdistössä vastaan, varsinkin nettilehteen jutun voi saada helposti. Voitte esimerkiksi hyödyntää jotain jo kirjoitettua, omassa lippukuntalehdessä julkaistua juttua.

Partiosyksylle aloitustapahtuma?

Kootkaa koko lippukuntanne tai ryhmänne yhteiseen syksyn aloitusiltaan vaikkapa perinteisen iltanuotion muodossa. Mukaan ovat tervetulleita tietenkin uudet partiolaiset, joten pitäkää huoli, että heitä vastaanottamassa ovat helposti lähestyttävät johtajat.

 • Seuratkaa koronatilannetta ja suunnitelkaa syksylle aloitustapahtuma, joka on helppo muuntaa erilaisiin tilanteisiin, kuten ulos tai sisälle. Sopikaa päivämäärä ja kertokaa siitä niin lippukuntalaisille kuin ei-vielä-partiolaisillekin.
 • Paikka ja ohjelma tapahtumalle. Jos kololta ei löydy paikkaa iltanuotiolle, voi olla mukava koota lippukunta ja uudet jäsenet yhteiseen syksyn aloitukseen esimerkiksi puistoon tai urheilukentälle. Ohjelmassa voi olla esimerkiksi tikkupullan paistoa, yhteislauluja tai trangiapoppareita.
 • Näkyvyyttä pisaralipusta tai messuteltasta. Varatkaa piirin varauskalenteri Varaanista käyttöönne tapahtuman ajankohdalle markkinointimateriaalia ja käykää noutamassa ne ennen tapahtumaa partiotoimistolta.
 • Tilatkaa piiriltä valmiita partion esitteitä, värityskortteja yms. tapahtumaanne osoitteesta bit.ly/markkinointimateriaalitilaus2021. Materiaalien tilaus ja postitus ei maksa mitään.
 • Piiri hoitaa lippukuntanne aloitustapahtumasta maksetun somemarkkinoinnin, jos haluatte. Tehkää tapahtumasta Facebook-tapahtuma ja lisätkää piiri tapahtuman rinnakkaisjärjestäjäksi 31.7. mennessä.
 • Hakekaa piiriltä aloitustapahtumanne kuluihin markkinointirahaa 50€. Ottakaa tapahtumasta muutama kuva ja kirjoittakaa lyhyt selvitys kuluista, missä markkinoitte ja mitä teitte lisätäksenne jäsenmääräänne. Laittakaa kuva ja lyhyt selvitys partiotoimistolle osoitteeseen tarja.nummi@partio.fi.

Bonus: lippukunnat korkeakoulukaupungeissa

Jos lippukunnassanne on vaeltajatoimintaa ja toimitte korkeakoulukaupungissa, käyttäkää se hyödyksi! Paras tapa partion markkinointiin opiskelijoille on toisen opiskelijan kutsu mukaan toimintaan. Opiskelijoihin usein puree retkeily, purjehtiminen ja muu samanikäisten kanssa hengailu.

 • Jos joku lippukuntalainen toimii esimerkiksi tuutorina, voi fuksiryhmän tutustuttaa helposti partioon (ja opiskelijakavereihin) vaikka viemällä purjehtimaan tai nokipannukahville.
 • Lisäksi kannattaa olla yhteyksissä esimerkiksi lippukuntalaisten omiin tai alueella toimiviin ainejärjestöihin, jos johonkin tapahtumaan pääsisi vaikka pitämään rastia. Tärkeää on, että paikalla olisi helposti lähestyttävä tyyppi, joka olisi itsekin haalarikansaa.

Muista levätä kesällä

Nähkää kesällä partiokavereiden kanssa mahdollisuuksien mukaan! Retkeilkää, marjastakaa, nukkukaa ulkona, levätkää ja viettäkää huoleton kesä! Kerätään voimia syksyyn ja tehdään siitä yhdessä huippukiva partiosyksy!

Partiotoimistolta apua syksyn aloitukseen

Partiotoimistot auttavat aina. Toimistolaisten yhteystiedot löytyvät piirin nettisivuilta, työntekijät jatkavat etätöitä ainakin elokuun alkuun asti.

Palveluajat: 1.6.–11.7. ma–to klo 10–16 ja pe klo 10–14. sekä 1.8.–31.8. ma–pe 10–16. Toimistot ovat kesällä kiinni 12.–30.7. , pääosa työntekijöistä on lomalla 28.6.–31.7. Kesän tavaravaraukset tulee noutaa toimistoilta 21.6. mennessä. Sovithan Turun toimistolta haettavista varauksista Helin kanssa heli.matintalo@partio.fi ja Porin toimistolta haettavista varauksista Tarjan kanssa, tarja.nummi@partio.fi.

Rutkasti tsemppiä suunnitelmien tekoon!