Syksyn yhteisissä aluekokouksissa jokaiselle lippukunnalle jaetaan kolme kiitospinssiä käytettäväksi pienimuotoiseen kiittämiseen omassa lippukunnassa.
”L-SP:ssä huomattiin muutama vuosi sitten olevan tarve ansiomerkkijärjestelmän ulkopuoliselle, mutta kuitenkin partiomaiselle ja näkyvälle kiitokselle. Muutaman muun partiopiirin innoittamana myös me lähdimme suunnittelemaan omia kiitospinssejä lippukuntien käyttöön. Pinssillä voi kiittää monista eri asioista, niin pienistä kuin suurista, ja nyt onkin kiitospinssien aika lähteä matkalle kohti lippukuntahuiveja!” Janina Virta, lippukuntatuesta vastaava hallituksen jäsen kertoo merkin taustasta.
Kiittää voi aina, ja tarkoitus onkin kierrättää kiitospinssiä lippukunnassa kaikenikäisten partiolaisten keskuudessa. Kiitospinssi luovutetaan julkisesti, esimerkiksi koloillassa, retkellä, leirillä tai vaikka johtajahuollossa. Kiitospinssiä on tarkoitus pitää omassa huivissa vain vähän aikaa, enintään noin kuukauden ajan. Kiitospinssin saaja laittaa kiitoksen eteenpäin luovuttamalla kiitospinssin seuraavalle partiolaiselle.
Kiittää voi esimerkiksi partiolaisen kunnostautuessa ikäkaudelleen ominaisten partioihanteiden noudattamisessa, toteuttaessa päivän hyvän työn tai kun partiolainen tarttuu erityisellä innolla johonkin itselle uuteen toimeen.
Kiitospinssin kanssa voi saajalle luovuttaa kunniakirjan, johon voi täyttää perustelut kiitokselle. Kunniakirjapohja löytyy piirin sivuilta. Kunniakirjoja voi tulostaa kololle valmiiksi, jotta myös nuorempien ikäkausipartiolaisten kynnys luovuttaa kiitospinssi eteenpäin madaltuu. Nuorimmat voivat myös kaivata johtajan apua tai rohkaisua pinssin luovuttamisessa eteenpäin.
Kiitospinssi ei missään nimessä korvaa muita kiittämisen tapoja, kuten ansiomerkkejä.
Luottisten suunnittelemat, kotimaista tuotantoa olevat kiitospinssit on teetetty Turussa UV-printtaustekniikalla. Samankaltaiset kiitospinssit ovat käytössä myös Uudenmaan Partiopiirin ja Pohjanmaan Partiolaisten lippukunnissa.