Partiolainen – muistathan kuntavaalit

Monet ovat varmasti jo huomanneet tai kuulleet, että tänä vuonna järjestetään Suomessa kuntavaalit. Sosiaalisessa mediassa on saattanut hiljattain tulla vastaan tuttavien ehdolle asettumisen ja vaaliteemojen julkistuksia. Sinä täysi-ikäinen partiolainen, kuntavaalit ovat sinulle tärkeät!

Nyt joku teistä varmasti ihmettelee, että miten niin ja miksi partiopiirin nettisivuilla kirjoitetaan kuntavaaleista. Miten vaalit liittyvät partioon, poliittisesti sitoutumattomaan järjestöön? Kerromme teille. Ihmiset asuvat kunnissa ja kaupungeissa. Siellä missä on ihmisiä, tapahtuu myös arkielämän kaikki toiminta, josta päätetään kunnan- ja kaupungin valtuustoissa. Näihin jokaisessa Suomen kunnassa oleviin valtuustoihin ja kunnan hallituksiin valitaan valtuutetut ja jäsenet neljän vuoden välein kuntavaaleissa. Valtuutetut valitaan täysi-ikäisistä, äänioikeutetuista kunnan asukkaista. Kuntavaaleja kutsutaan usein tärkeimmiksi vaaleiksi, koska ne vaikuttavat eniten meidän tavallisten ihmisten arkeen ja sen sujuvuuteen ruohonjuuritasolla.

Oletko joskus ollut pettynyt, kun koulutus- tai harrastustoiminnan mahdollistaminen on estynyt esimerkiksi resurssien puutteen takia, ja siksi kolon ja lippukunnan tilojen vuokraaminen ei onnistu? Ovatko yhteydet päättäjiin jostain syystä tökkineet? Olisiko sinulla ollut parempi suunnitelma siihen, miten jokin asia olisi voitu toteuttaa, mutta kukaan ei kuunnellut tai edes kysynyt sinulta? Vastaavasti olet saattanut olla kiitollinen valtuutetulle, joka on ajanut meidän partiolaisten tai lippukuntasi asioita. Näistä niin kuin myös kaavoituksesta, kunnan taloudesta ja joukkoliikenteestä sekä monesta muusta asiasta päätetään valtuustoissa.

Kuntavaalit ovat tärkeät vaalit varsinkin nuorille. Monet kunnissa tehtävistä päätöksistä tehdään pitkälle aikavälille ja vaikuttavat meihin nuoriin. Nuorten äänestysaktiivisuus on kuitenkin huolestuttavan alhainen. Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2017 kuntavaaleissa 18–24-vuotiaista vain yhteensä 35 % äänesti, eli kaikista ikäryhmistä vähiten. Suomen Partiolaiset ovat selvittäneet, että tämän hetkisistä kunnanvaltuutetuista vain vajaa 6 % on alle 30-vuotiaita, vaikka äänioikeutetuista 18 % on nuoria. Tähän on saatava muutos näissä vaaleissa! Se muutos saavutetaan äänestämällä ja saamalla paljon nuoria mukaan. Tähän tarvitsemme myös partiosta ehdokkaita.

Suomen Partiolaisten kuntavaalityöryhmä on nostanut esille kolme partiolaisille tärkeää teemaa, joita haluamme edistää kuntavaaleissa ja kunnallisessa päätöksenteossa.

Näitä teemoja ovat:
HARRASTAMINEN – jokaiselle nuorelle mahdollisuus mieleiseen harrastukseen
NUORTEN OSALLISUUS – kunnat kuuntelevat nuoria päätöksenteossa
YMPÄRISTÖ, LUONTO JA ILMASTO – jokaiselle nuorelle mahdollisuus luontosuhteeseen

Näistä voi lukea lisää Suomen Partiolaisten nettisivuilta.

Myös me Lounais-Suomen Partiopiirissä haluamme tehdä parhaamme nuorten äänestysaktiivisuuden lisäämiseksi ja edellä mainittujen teemojen toteuttamiseksi. Partiotoimintaakaan ei olisi ilman kuntien takaamia harrastuspaikkoja, mahdollisia avustuksia, luontopolkuja ja laavuja. Meille partiolaisille, Suomen suurimmalle nuorisojärjestölle, nuorten vaikuttamis- ja osallistumismahdollisuudet sekä kuuleminen päätöksenteossa ovat tärkeitä. Muistutuksena vielä, jos haluat mukaan vaikuttamaan kuntapolitiikkaan sinun EI tarvitse olla valmis asiantuntija. Opit kyllä ja meitä kaikkia tarvitaan.

Jos kiinnostuit näistä aiheista ja haluaisit kuulla lisää, kannattaa olla kuulolla.
Lounais-Suomen Partiopiirin kuntavaalitapahtumia:

Y-vaalistudio, kuntavaalipaneeli

27.3.2021 Lounais-Suomen Partiopiirin yhteiskuntasuhdekurssilaisten organisoima poliittisten nuorisojärjestöjen paneeli partion kuntavaaliteemalla.
Tule kuuntelemaan vaikka kotisohvalta tai nuotion äärestä klo 15.00 striimattavaa etätapahtumaa ja kuulet nuorten värikästä keskustelua monipuolisesti kunnalliseen päätöksentekoon ja vaaleihin liittyen.
Lisätietoja saat myöhemmin piirin tapahtumakalenterista ja osallistumislinkin piirin Instagramista @lspartiopiiri.
Tapahtumaan on vapaa pääsy, ei tarvitse siis ilmoittautua.
Vink Vink Luotseille, katsomalla paneelin ryhmäsi kanssa voit suorittaa Vaalipöllö– ja/tai Vaeltaja-ohjelman aktiviteetin, mukavaa etäpartiotoimintaa lauantaipäivään.

Kuntavaalikeskiviikot

Lounais-Suomen Partiopiirissä kuntavaalit tulevat näkymään Y-trainee kuntavaalipaneelin lisäksi piirin sosiaalisessa mediassa sekä muissa uutiskanavissa. Tarkoituksena on lisätä partiolaisten tietoisuutta kuntavaaleista sekä kannustaa nuoria käyttämään äänioikeuttaan. Piirin Instagramissa ja Facebookissa puhutaan kuntavaaleista joka keskiviikko 17.2.–7.4.
Kannustamme teitä partiolaisten sloganin mukaisesti ”jättämään maailman vähän parempana kuin sen löysimme”. #PARTIOLAINENVAIKUTTAA

Kuntavaalien ennakkoäänestys on kotimaassa 7.–13.4.2021 ja ulkomailla 7.–10.4.2021. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 18.4.2021. Äänioikeutettu on täysi-ikäinen, täysivaltainen henkilö, joka on Suomen tai EU:n kansalainen. Muun maan kansalainen, jonka kotikunta kyseinen kunta on vähintään 26.2.2021 asti, on myös äänioikeutettu.

Laura Töykkälä, y-trainee, Lounais-Suomen Partiopiirin yhteiskuntasuhderyhmän kuntavaalityöryhmä